Quantcast

„Swedbank“ vadovė atleista iš pareigų

  • Teksto dydis:

Švedijos finansų grupės „Swedbank“ direktorių taryba atleido Birgitte Bonnesen (Birgitą Bonesen) iš grupės prezidentės ir vykdomosios direktorės pareigų.

„Dėl pastarojo meto įvykių bankas patiria didelį spaudimą. Todėl nuspręsta B. Bonnesen iš pareigų atleisti“, – pranešė tarybos pirmininkas Larsas Idermarkas.

Laikinuoju „Swedbank“ grupės vadovu paskirtas grupės finansų direktorius Andersas Karlssonas (Andersas Karlsonas).

Ketvirtadienį numatytas „Swedbank“ metinis visuotinis akcininkų susirinkimas prasidės vėliau nei buvo planuota, teigiama „Swedbank“ pranešime.

Prekyba „Swedbank“ akcijomis Stokholmo biržoje buvo sustabdyta prieš paskelbiant sprendimą apie B. Bonnesen atleidimą. Prekybos sesijos pradžioje banko akcijos nuvertėjo 3,7 proc., išvakarėse praradę 12 proc. vertės. Per pastarąsias penkias savaites „Swedbank“ kapitalizacija sunyko maždaug 30 procentų.

2011-2014 metais „Swedbank“ veiklai Baltijos šalyse vadovavusi B. Bonnesen grupes vadove paskirta 2016 metais. Jos pirmtakas Michaelis Wolfas (Michaelis Volfas) buvo nušalintas dėl įtartinų sandorių.

Trečiadienį Švedijos kovos su ekonominiais nusikaltimų tarnyba „Swedbank“ centrinėje būstinėje Stokholme atliko kratą, siekiama išsiaiškinti, ar banko akcininkai gaudavo vidaus informacijos neteisėtais būdais. Įtariama, kad „Swedbank“ vadovybė iš anksto žinojo apie artėjantį pranešimo žiniasklaidoje dėl galimo banko įtraukimo į pinigų plovimo schemas paskelbimą bei informavo apie tai akcininkus, kad būtų minimizuoti jų nuostoliai dėl galimo akcijų nuvertėjimo.

Kiek daugiau nei prieš mėnesį Švedijos transliuotojo SVT tiriamosios žurnalistikos laida „Uppdrag Granskning“ paskelbė, kad pinigų srautai tarp „Swedbank“ ir itin plataus masto tarptautinio pinigų plovimo skandalo centre atsidūrusio „Danske Bank“ filialo Estijoje 2007-2015 metais galėjo viršyti 40 mlrd. Švedijos kronų (3,8 mlrd. eurų). Tai galėjo būti pinigų plovimas – pinigai keliavo tarp maždaug 50-ies realiai neveikusių įmonių sąskaitų.

Šio mėnesio viduryje agentūra „Bloomberg“ pranešė, jog SVT, remdamasi „Swedbank“ 2018 metų vidaus ataskaita, jau įvardijo gerokai didesnę sumą – per šiame banke atidarytas sąskaitas 2007-2015 metais galėjo būti pervesta apie 95 mlrd. kronų (9 mlrd. eurų) įtartinų lėšų.

Šią savaitę atsiskleidė naujos informacijos, jog „Swedbank“ teikė klaidingus duomenis JAV valdžios institucijoms, kurios buvo pateikusius užklausimų dėl „Panamos bylos“ tyrimų. Įtariama, kad tarp tokių mokėjimų gavėjų galėjo būti JAV Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) rinkimų štabo buvęs vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas) – pastarasis vėliau buvo nuteistas už mokesčių machinacijas, bankų apgaudinėjimą, neteisėtą lobizmą ir spaudimą liudytojams.

Taip pat skelbiama, jog tarp „Swedbank“ klientų, sulaukusių įtartinų sumų, buvo buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Pavojus Švedijos reputacijai

Švedijos finansų rinkų ministras Peras Bolundas pareiškė pasipiktinimą tuo, kaip „Swedbank“ tvarkėsi su kaltinimais pinigų plovimu, ir pareiškė, kad tai gali sukelti pavojų tiek finansų rinkoms, tiek ir pačios Švedijos reputacijai.

„Esu pasipiktinęs tuo, kaip prastai „Swedbank“ tvarkėsi su šia situacija“, - Švedijos televizijai TV4 sakė P. Bolundas.

Kitame interviu televizijai „DiTV“ jis patikino, kad „Swedbank“ grupės vadovės atleidimo nepakaks susitvarkyti su skandalu, kuris esą kenkia tiek pasitikėjimui banku, tiek ir visa Švedija.

„Jie turėjo bendradarbiauti su institucijomis, užuot darę visiškai ką kita, ir tai yra visiškai nepriimtina. Tai kelia pavojų pasitikėjimui „Swedbank“ ir finansų sistema bei visos Švedijos reputacijai“, - kalbėjo ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Boba ar už automobilio, ar už firmos vairo - avarija neišvengiama. Nes jos NIEKO nesupranta apie atsakomybę, savo veiksmų pasekmių neįvertina.

i teisma vagius

i teisma vagius portretas
kada lietuvos banku vadovus i teisma pasodins,kas man grazins pavogtus pinigelius ,paduosiu i teisma Vasiliauska,Nauseda ir Dalyte,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių