Quantcast

Šveicarai referendume pritarė tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui

  • Teksto dydis:

Beveik du trečdaliais rinkėjų Šveicarijoje sekmadienį referendume pritarė vyriausybės planams įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas. Aktyvistai tai vadina istorine diena homoseksualų teisėms Šveicarijoje.

Rezultatai, gauti iš dvidešimties iš 23 Šveicarijos kantonų, rodo, kad 64 proc. balsavusiųjų pritarė planams. Rinkėjų aktyvumas siekė 52 proc.

Iki šiol Šveicarija buvo tarp nedaugelio Europos šalių, dar neįteisinusių tos pačios lyties asmenų santuokų.

„Šveicarai į balsadėžės įmetė didžiulį „taip“, – agentūrai AFP sakė už tos pačios lyties santuokų legalizavimą pasisakančio komiteto atstovė Olga Baranova. – Šiandiena nekeičia mano šalies. Šiandiena atspindi tą per pastarųjų metų pasikeitusį mentalitetą. Jis iš tiesų atspindi tą platų ir labai svarbų LGBT žmonių visuomenėje pripažinimą.“

Paskutinės visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, kuri buvo atlikta rugsėjo 1–9 dienomis, tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui pritaria 53 proc. šalies gyventojų, o priešingos nuomonės laikosi 27 procentai.

Rugpjūčio pradžioje atlikta apklausa parodė, kad pritariančiųjų yra 55 proc., o nepritariančiųjų – 20 procentų.

Apklausos rodė, jog tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimui greičiausiai nepritars kai kurių krikščionių kongregacijų nariai ir populistinio dešiniojo sparno Šveicarijos liaudies partijos (SVP) – didžiausios Šveicarijos politinės partijos – šalininkai.

Šveicarija homoseksualumą dekriminalizavo 1942 metais, tačiau nemažai vietos ir regioninės policijos nuovadų ir toliau rengė „gėjų sąrašus“, kai kurios tai darė net iki praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžios.

Tos pačios lyties asmenų poros Šveicarijoje jau gali įregistruoti civilinę partnerystę ir šalyje kasmet įregistruojama po maždaug 700 tokių partnerysčių.

Tačiau šis statusas nereiškia tokių pačių teisių kaip santuokoje, įskaitant teisę įgyti pilietybę ir teisę bendrai įsivaikinti.

Šveicarų parlamentas po daugelio metų diskusijų pernai gruodį patvirtino įstatymo projektą, kuriuo tos pačios lyties asmenų poroms būtų leista tuoktis.

Tačiau, šios iniciatyvos oponentams surinkus būtinus 50 tūkst. parašų, įstatymas pagal šalies tiesioginės demokratijos sistemą buvo užginčytas ir pateiktas referendumui.

Pagal įstatymo projektą, tos pačios lyties asmenys galės tuoktis ir turės tokias pat teises, kaip kitos susituokusios poros. Projekte taip pat numatyta, kad lesbietės galės pasinaudoti spermos donorų paslaugomis ir ši projekto nuostata sulaukė kone prieštaringiausių vertinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>Anonimui

>Anonimui portretas
Pederastu zinios.

Anonimas

Anonimas portretas
Nežinau ar čia dar Kauno Diena ar jau Pederastų Žinios?

ALGIS

ALGIS portretas
TAI PAVYZDYS LIETUVAI , taip turi Lietuva elgtis šios temos klausimais , o neleisti Armonaitei vadovauti''paradui, , o tam , kuris vadina juos iškrypėliais tai jis matomai turėjo omenyje save , nes yra vaikų patarlė-''kas taip sako , ant savęs pasisako'' .
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių