Quantcast

Šveicarai nubalsavo už ginklų kontrolės griežtinimą

  • Teksto dydis:

Šveicarai sekmadienį nubalsavo už, kad pagal Europos Sąjungos (ES) taisykles būtų sugriežtinti ginklų kontrolės įstatymai.

Šį balsavimą lydėjo perspėjimai, kad pokyčių atmetimas gali sugadinti Šveicarijos santykius su bendrija.

Referendumo rezultatai rodo, kad šveicarai palaikė įstatymų pakeitimus. Už tai balsavo 63,7 proc. atėjusių balsuoti rinkėjų.

ES reikalavimas šveicarams sugriežtinti įstatymus paskatino aršius debatus šioje šalyje, turinčioje gilias ginklų kultūros tradicijas.

Nors Vyriausybė teigė, kad didesnė kontrolė būtina siekiant išsaugoti Šveicarijos sutartis su ES, ginklų lobistai ir šaudymo entuziastai smarkiai kritikavo reformą teigdami, kad ji naikina šveicarų suverenitetą.

Briuselis nusprendė ginklų kontrolės įstatymus ES šalyse pakeisti prieš dvejus metus, reaguojant į teroristinių atakų bangą Europoje. Jais buvo civiliniame gyvenime uždrausti tam tikrų rūšių pusiau automatiniai ginklai.

Nors Šveicarija nėra ES narė, ji yra smarkiai prisirišusi prie bloko per įvairias dvišales sutartis.

Bernas buvo perspėjęs, kad nesugriežtinus ginklų kontrolės Šveicarijai grėstų išstoti iš Šengeno erdvės, be to, šalyje nustotų galioti vadinamosios Dublino taisyklės, ES mastu reglamentuojančios prieglobsčio suteikimo procesus.

Tai būtų sukėlę neigiamų pasekmių saugumui ir net turizmui, o šaliai kainuotų „kelis milijardus Šveicarijos frankų kasmet“, teigė šalies Vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių