Quantcast

Švedijos premjerė atsistatydino po kelių valandų nuo paskyrimo į šias pareigas

Išrinktoji Švedijos ministrė pirmininkė Magdalena Andersson trečiadienį atsistatydino praėjus vos kelioms valandoms po jos paskyrimo parlamente, kai nebuvo patvirtintas jos biudžetas ir Žaliųjų partija paliko koalicinę vyriausybę.

„Yra konstitucinė praktika, kad koalicinė vyriausybė turi atsistatydinti, kai viena partija pasitraukia“, – žurnalistams sakė socialdemokratė M. Andersson.

„Nenoriu vadovauti vyriausybei, kurios teisėtumu bus abejojama“, – sakė ji ir pridūrė, jog tikisi vėliau iš naujo būti išrinkta į šias pareigas.

Žalieji nusprendė palikti koaliciją, kai parlamentas trečiadienį patvirtino alternatyvų opozicijos pasiūlytą biudžetą.

Tai buvo pirmas kartas, kai Stokholmo parlamentas patvirtino biudžetą, suderėtą „su kraštutinių dešiniųjų partija“, per spaudos konferenciją sakė vienas iš dviejų partijų lyderių Peras Bolundas, turėdamas omenyje populistus Švedijos demokratus.

Dabar neaišku, ar parlamentas dar kartą turės balsuoti dėl M. Andersson.

M. Andersson sakė, kad tikisi, jog netrukus vėl bus išrinkta į šias pareigas kaip mažumos vyriausybės, kurią sudarys tik socialdemokratai, vadovė.

Audringoje įvykių sekoje M. Andersson tapo pirmąja moterimi, išrinkta į Švedijos ministro pirmininko pareigas, paskutinę minutę sudariusi susitarimą su Kairiųjų partija dėl pensijų padidinimo mainais į jos paramą per trečiadienio balsavimą. Tačiau tuomet maža Centro partija atsisakė paremti M. Andersson biudžetą dėl kairiesiems padarytų nuolaidų, todėl jos biudžetui parlamente neužteko balsų. Vietoj to parlamentas atvirtino alternatyvų biudžetą, kurį pateikė opozicija: konservatorių Moderatų partija, krikščionys demokratai ir kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratai.

Lemtingą smūgį sudavė žaliųjų lyderis P. Bolundas, pareiškęs, kad jo partija negali toleruoti opozicijos „istorinio biudžeto, pirmą kartą parengto kartu su kraštutiniais dešiniaisiais“, ir pasitraukė iš vyriausybės.

Parlamento pirmininkas Andreasas Norlenas pareiškė, kad priėmė M. Andersson atsistatydinimą ir susisieks su partijų lyderiais prieš ketvirtadienį nuspręsdamas, kaip elgtis toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

123

123 portretas
Juokdariai....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių