Quantcast

Švedijos premjeras sako esąs pasirengęs vykti į Turkiją, vilkinančią jos stojimą į NATO

Naujasis Švedijos ministras pirmininkas Ulfas Kristerssonas (Ulfas Kristersonas) ketvirtadienį pareiškė, kad yra pasirengęs vykti į Ankarą ir paraginti Turkiją paremti Švedijos ir Suomijos siekį prisijungti prie NATO.

„Jau nusiunčiau Turkijos vyriausybei signalą, kad esame pasirengę nedelsiant vykti į Ankarą“, – sakė U. Kristerssonas, atvykęs į Europos Sąjungos viršūnių susitikimą.

Švedijos premjeru U. Kristerssonas buvo išrinktas pirmadienį.

Anksčiau šį mėnesį turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pareiškė, kad jo šalis Švedijos ir Suomijos narystės NATO paraiškas ratifikuos tik po to, kai dvi Šiaurės šalys „ištesės“ Ankarai duotus pažadus.

Gegužę Švedija ir Suomija drauge pateikė paraiškas įstoti į NATO, po Rusijos invazijos į Ukrainą nutarusios atsisakyti ilgametės nesijungimo prie karinių blokų politikos.

Šiaurės šalys tikėjosi, kad įstojimo procesas truks neilgai, tačiau Turkija jį užvilkino, ėmusi prieštarauti jų narystei.

Turkija jau seniai kaltina šias dvi šalis, ypač Švediją, teikiant prieglobstį kurdų kovotojams iš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK).

Birželį trys šalys pasiekė susitarimą, į kurį įtraukė nuostatų dėl, be kita ko, ekstradicijos ir dalijimosi informacija, atvėrusios kelią NATO oficialiai pakviesti Švediją ir Suomiją įstoti į aljansą.

Suomijos ir Švedijos narystės NATO dokumentus jau ratifikavo 28 iš 30 NATO narių.

Šių dviejų šalių įstojimo į aljansą paraiškų savo parlamentams ratifikuoti dar neperdavė tik Vengrija ir Turkija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

šis premjeras n e s u v o k i a , jog svarbu

šis premjeras n e s u v o k i a , jog svarbu  portretas
ne nuvykimas į Turkiją, o Turkijos p r e t e n z i j ų patenkinimas.

Aha

Aha portretas
Šaunuoliai turkai, kad nepasiduoda manipuliacijoms. Didžiausi pinigo vergai yra vokiečiai, švedai, prancūzai.

J

J portretas
Ko gero vaziuoja padekot kad priesinasi juk kuomet svetima kariuomene mindo gimtaja zemele kazin is kur tas saugumas gal tik daugiau mesos
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių