Quantcast

Švedijos parlamentas nuverstą premjerą vėl patvirtino vyriausybės vadovu

Švedijos parlamentas trečiadienį nubalsavo, kad Socialdemokratų partijos lyderis Stefanas Lofvenas (Stefanas Liovenas) vėl taptų premjeru, nors prieš porą savaičių jis buvo nuverstas per istorinį balsavimą dėl nepasitikėjimo.

S. Lofveno paskyrimas 349 vietų parlamente buvo patvirtintas 116 deputatų balsais prieš 172, dar 60 įstatymų leidėjų susilaikius. Švedijos konstitucija numato, kad ministras  pirmininkas gali dirbti, jeigu parlamentas jį „toleruoja“ – tai yra vyriausybės vadovas gali būti patvirtintas eiti pareigas, kol deputatų dauguma nenubalsuoja prieš jį.

S. Lofveno socialdemokratų vyriausybė žlugo praeitą mėnesį, premjerui susipykus su jo kabinetą rėmusia Kairiąja partija.

Prašymą surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo pateikė kraštutinių dešiniųjų Švedijos demokratų partija (SD), Kairiajai partijai paskelbus, kad ji planuoja pati siekti paramos tokiam žingsniui, kuris būtų protestas prieš vyriausybės projektą švelninti būsto nuomos kontrolę – Švedijos socialinio modelio „puolimą“.

Birželio 21 dieną nepasitikėjimas premjeru  buvo pareikštas 181 balsu, interpeliaciją parėmus Nuosaikiųjų partijai ir krikščionims demokratams.

Birželio 28 dieną S. Lofvenas pranešė pasitrauksiantis iš premjero pareigų, užuot inicijavęs pirmalaikius rinkimus, tad parlamento pirmininkui teko pareiga pradėti ieškoti, kas galėtų pakeisti vyriausybės vadovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių