Quantcast

Švedija ketina priimti pandemijai skirtą įstatymą

Švedijos vyriausybė pirmadienį pateikė laikiną pandemijos įstatymą, kuriuo jai suteikiami nauji įgaliojimai stabdyti koronaviruso plitimą.

Vyriausybė, kurios sprendimas per pandemiją remtis daugiausia nepriverstinėmis priemonėmis vertinamas prieštaringai, nurodė, kad pagal naująjį įstatymą galėtų uždaryti kompanijas, parduotuvių centrus ar viešąjį transportą.

Vyriausybė taip pat galėtų riboti žmonių skaičių tam tikrose viešose vietose.

„Tiems, kas pažeidžia suvaržymus, ribojančius patekimą į viešas vietas, gali būti skirtos piniginės baudos“, – spaudos konferencijoje sakė sveikatos apsaugos ministrė Lena Hallengren.

Vyriausybė sakė norinti, kad įstatymas įsigaliotų iki sausio 10 dienos, bet jam dar turi pritarti parlamentas.

Švedija visame pasaulyje pagarsėjo tuo, kad kovoti su viruso plitimu nusprendė be tokių karantino priemonių, kurias taikė kitos Europos šalys. Sveikatos apsaugos pareigūnai tvirtino, kad kova su pandemija yra „maratonas, o ne sprintas“ ir priemonės turi veikti ilgai. Tačiau Švedija, ne taip kaip daugelis kitų šalių, taip pat neturi įstatymų, kuriais remdamasi vyriausybė galėtų taikos metu uždaryti visuomenę.

Vis dėlto susidūrusi su didele antra COVID-19 banga šalis pastaraisiais mėnesiais griežtino prevencines priemones.

COVID-19 atvejų skaičiui augant, pareigūnai paragino žmones apriboti socialinius kontaktus ir bendrauti tik su artimiausiais giminaičiais ar keliais draugais.

Praėjusį mėnesį įsigaliojo draudimas viešai burtis daugiau kaip aštuoniems žmonėms, o praėjusią savaitę šalis pirmą kartą rekomendavo viešajame transporte dėvėti kaukes.

Nors ėmėsi žingsnių dėl minėto naujo įstatymo ir griežtesnių priemonių, premjeras Stefanas Lofvenas (Stefanas Liovenas) prieš Kalėdas transliuotojui SVT sakė, kad strategija nepasikeitė.

Maždaug 10,3 mln. gyventojų turinčioje šalyje iš viso išaiškinti 396 048 COVID-19 atvejai, įskaitant 8 279 mirties atvejus. Naujausi skaičiai buvo paskelbti gruodžio 23 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių