Quantcast

R. T. Erdoganas artėja prie pergalės istoriniuose Turkijos rinkimuose

Turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sekmadienį priartėjo prie pergalės istoriniuose rinkimuose, kurie tapo tapo sunkiausiu iššūkiu per visą jo du dešimtmečius trukusį valdymą.

69 metų lyderis prieš prezidento rinkimus susidūrė su didžiausia per kelias kartas Turkijos ekonomikos krize ir susivienijusia opozicija.

Oficialioji valstybinė naujienų agentūra „Anadolu“ nurodė, kad, suskaičiavus 97 proc. balsų, islamiškų šaknų turintis lyderis keturiais procentiniais punktais lenkia savo pasaulietinės opozicijos varžovą Kemalį Kilicdaroglu (Kemalį Kiličdarohlų).

Opozicijai palankios naujienų agentūros „Anka“ paskelbti atskiri skaičiavimai parodė, kad R. T. Erdoganas pirmauja panašia persvara.

Ilgiausiai pareigas einančiam NATO šalies vadovui šie rinkimai, kurie, kaip manoma, buvo vieni iš svarbiausių rinkimų Turkijoje per visą jos šimtametę Osmanų imperijai priklausiusios valstybės istoriją, buvo kaip niekada pilni iššūkių.

K. Kilicdaroglu subūrė galingą koaliciją, prie kurios prisijungė nusivylę buvę R. T. Erdogano sąjungininkai, pasaulietiniai nacionalistai ir religiniai konservatoriai.

Pirmasis rinkimų turas gegužės 14 dieną parodė, kad nugalėtojui išaiškinti veikiausiai prireiks antro balsavimo turo, o antrajame ture paaiškėjo, kad R. T. Erdoganui pavyko dar labiau sumažino persvarą.

Opozicijos šalininkai į tai žiūrėjo kaip į galimybę išsigelbėti nuo Turkijos pavertimo autokratija, kurią įgyvendino žmogus, savo indėliu į šalies istoriją jau prilygstantis Osmanų imperijos sultonams.

„Kviečiu visus piliečius balsuoti, kad atsikratytume šio autoritarinio režimo ir atneštume šiai šaliai tikrąją laisvę ir demokratiją“, – pirmajame Turkijos prezidento rinkimų ture atidavęs savo balsą sakė pasaulietinės opozicijos lyderis.

R. T. Erdoganas atrodė pavargęs, bet ramus po balsavimo Stambule, į kurį atėjo su žmona Emine, paragino rinkėjus eiti balsuoti nesivaržant.

Emiras Bilginas (Emiras Bilhinas) atsižvelgė į Turkijos vadovo raginimą.

„Ketinu balsuoti už Erdoganą. Tokio kaip jis nėra“, – sakė 24 metų vaikinas iš darbininkų klasės Stambulo rajono, kuriame būsimasis prezidentas užaugo gatvėje žaisdamas futbolą.

R. T. Erdoganas sekmadienį paskelbė pergalę istoriniame antrajame rinkimų ture.

„Mes valdysime šalį ateinančius penkerius metus, – sakė R. T. Erdoganas savo džiūgaujantiems šalininkams nuo autobuso stogo savo gimtajame Stambulo rajone. – Jei Dievas duos, mes būsime verti jūsų pasitikėjimo.“

R. T. Erdoganui kalbant žmonės didžiuosiuose Turkijos miestuose džiaugėsi jo pergale.

Eismas Stambulo Taksimo aikštėje buvo sustabdytas, o prie prezidento rūmų Ankaroje susirinko didžiulės minios žmonių.

Opozicijos lyderis pažadėjo padaryti pareiškimą kiek vėliau sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valio

Valio portretas
Erdoganui ! ....... valdyk toliau

pralaimejo jankiu remiamas

pralaimejo jankiu remiamas portretas
arkaip visada organizuos nepatenkintu maidana Turkijoj?

Respect nors jo nemėgau

Respect nors jo nemėgau portretas
Nutiese greitaji gelezinkeli, musu demokratijoj to nera
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių