Quantcast

Per susitikimą su JAV prezidentu V. Putinas aptarė galimą apsikeitimą kaliniais

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pareiškė, kad aptarė su JAV vadovu Joe Bidenu (Džo Baidenu) galimą apsikeitimą kaliniais ir kad šiuo klausimu įmanomi „kompromisai“.

„Aptarėme tai, gali būti tam tikrų kompromisų“, – teigė V. Putinas, pridūręs, kad šį klausimą Ženevoje iškėlė J. Bidenas.

Neseniai duotame interviu buvęs JAV jūrų pėstininkas Paulas Whelanas (Polas Vilanas), kuris Rusijoje buvo nuteistas kalėti šešiolika metų už šnipinėjimą, paragino J. Bideną susitarti su V. Putinu dėl kalinių mainų ir sakė esąs įkaitų diplomatijos auka.

Kitas JAV pilietis, buvęs jūrų pėstininkas Trevoras Reedas (Trevoras Ridas), pernai liepą buvo nuteistas kalėti devynerius metus dėl kaltinimų, kad būdamas neblaivus užpuolė Rusijos policijos pareigūną.

Savo ruožtu Maskva tikriausiai norėtų susigrąžinti Jungtinėse Valstijose įkalintą liūdnai pagarsėjusį rusų ginklų prekeivį Viktorą Butą, taip pat prekyba narkotikais įtariamą pilotą kontraktininką Konstantiną Jarošenką.

V. Buto garbaus amžiaus motina kreipėsi į V. Putiną ir J. Bideną su prašymu susitarti dėl jos sūnaus paleidimo.

 JAV susirūpinimas dėl Arkties militarizacijos „neturi pagrindo“

Rusijos prezidentas trečiadienį atmetė Vašingtono susirūpinimą dėl augančio Maskvos karinio buvimo Arkties regione.

„Amerikos pusės susirūpinimas dėl militarizacijos neturi visiškai jokio pagrindo“, – po susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu (Džo Baidenu) žurnalistams sakė V. Putinas.

Jis pridūrė, kad Rusija „atkuria sunaikintą infrastruktūrą“ tame regione.

Pasak V. Putino, Arkties tema „gana detaliai“ aptarta per išplėsto formato derybas su amerikiečiais.

„Juk mes nieko nedarome ten, ko nebuvo Sovietų Sąjungoje. Mes atkuriame prarastą, kadaise visiškai sunaikintą infrastruktūrą. Taip, tai darome šiuolaikiniu lygmeniu – tiek karinę, tiek pasienio infrastruktūrą. Ir – ko ten nebuvo – infrastruktūrą, susijusią su gamtos apsauga“, – sakė V. Putinas.

Anot jo, Arkties regione kuriama Nepaprastųjų situacijų ministerijos infrastruktūra, skirta vykdyti gelbėjimo operacijas jūroje ir apsaugoti aplinką.

„Pasakiau mūsų kolegoms, kad nematau čia jokio susirūpinimo. Priešingai, esu giliai įsitikinęs, kad galime ir turime bendradarbiauti šioje srityje“, – sakė V. Putinas.

Jis pažymėjo, kad tiek Rusija, tiek JAV priklauso Arkties Tarybai.

„Be to, yra gerai žinomas sąsiauris tarp Aliaskos ir Čiukotkos, vienoje pusėje – JAV, kitoje – Rusija. Visa tai kartu turėtų pastūmėti mus suvienyti pastangas“, – sakė V. Putinas.

Pastaraisiais metais Arktis tapo geopolitinių varžybų tarp Arkties Tarybai priklausančių šalių – Rusijos, JAV, Kanados, Norvegijos, Danijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos – objektu, dėl klimato kaitos ir ledo dangos ploto mažėjimo regionui tapus lengviau pasiekiamam.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) praėjusį mėnesį pareiškė, kad Vašingtonas nori išvengti karinės galios telkimo Arktyje.

„Mes nerimaujame dėl kai kurios padidėjusios karinės veiklos Arkties regione. Tai padidina nelaimių pavojų ar perspektyvas... ir pakerta bendrą tikslą – taikią ir tvarią regiono ateitį“, – spaudos konferencijoje Reikjavike tada sakė A. Blinkenas.

„Turime išvengti regiono militarizacijos“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Terminologija

Terminologija portretas
Rsijos šnipai Amerikos žvalgybininkai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių