Quantcast

Susitikęs su N. Modi, O. Scholzas vadina Indiją pagrindine Vokietijos partnere Azijoje

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sakė Indijos ministrui pirmininkui Narendrai Modi, kad Indija yra pagrindinė partnerė Azijoje, kalbant apie ekonomikos, saugumo ir klimato politiką. Abu lyderiai susitiko pirmadienį.
 

 

Indija yra labai svarbi šalis pasaulio klimato apsaugos požiūriu, sakė O. Scholzas ir pažymėjo, kad dabartinė karščio banga Indijoje rodo, kaip gyvybiškai svarbu sustabdyti klimato kaitos procesą.

N. Modi pirmadienį buvo sutiktas Berlyne su karine pagarba prie kanceliarijos prieš abiejų lyderių derybas su departamentų atstovais. Vėliau, po konsultacijų prekybos, verslo ir klimato klausimais, jie susitarė dėl 14-os bendrų ketinimų deklaracijų. Deklaracijose numatytas bendradarbiavimas vandenilio srityje, vadovai sudarė darbo grupę šiai sričiai spręsti. Vokietijos ekonomikos ministerija nurodė, kad Indija turi geras sąlygas ilgainiui tapti pagrindine žaliojo vandenilio gamybos vieta.

Žaliasis vandenilis svarbus Vokietijai, iki 2045 m. siekiančiai tapti neutralia pagal išmetamą anglies dioksido kiekį. Perėjimas reiškia, kad plieno ir chemijos pramonės gamybos procesai turės būti pakeisti. Tikėtina, kad ekologiškai elektros energijai gaminti reikės daug žaliojo vandenilio.

Abu lyderiai taip pat susitarė dėl judėjimo ir migracijos partnerystės, apimančios legalią migraciją, O. Scholzui prakalbus apie kvalifikuotų darbuotojų trūkumą Vokietijoje.

N. Modi sakė, kad Indija nori sparčiai siekti laisvosios prekybos susitarimo su Europos Sąjunga (ES). Vokietija yra svarbiausia Indijos prekybos partnerė Europos Sąjungoje ir šešta pagal svarbą prekybos partnerė visame pasaulyje, pranešė Užsienio reikalų ministerija Berlyne.

Indijos ir Vokietijos vadovų susitikimas yra šeštasis tokio pobūdžio, pastarasis buvo surengtas Indijoje 2019 m. lapkritį prieš pat koronaviruso protrūkį.

Toliau N. Modi antradienį ir trečiadienį keliauja į Daniją ir Prancūziją. Kopenhagoje jis planuoja dalyvauti antrajame Indijos ir Šiaurės šalių viršūnių susitikime, kuriame Pietų Azijos šalis susitinka su Islandija, Norvegija, Danija, Švedija ir Suomija. Paskutiniame etape N. Modi sustos Paryžiuje, kur planuoja susitikti su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, ką tik perrinktu į aukščiausią postą, kai per atkaklius rinkimus įveikė kraštutinių dešiniųjų varžovę Marine Le Pen.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių