Quantcast

Susitarimas dėl ukrainietiškų grūdų eksporto baigė galioti, Rusijai atsisakius jį pratęsti

  • Teksto dydis:

Susitarimas, pagal kurį Ukraina galėjo saugiai Juodąja jūra eksportuoti grūdus į pasaulio rinkas, vidurnaktį Stambulo (ir Lietuvos) laiku baigė galioti, Rusijai atsisakius jį pratęsti.

Šis terminas buvo nustatytas gegužę dviem mėnesiams pratęsus susitarimą, pasirašytą pernai liepą, tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms ir Turkijai. Susitarimu siekta užkirsti kelią maisto trūkumui pažeidžiamose šalyse.

Kremlius, kuris mėnesius skundėsi dėl susitarimo įgyvendinimo, pirmadienį paskelbė iš jo pasitraukiantis.

„Juodosios jūros susitarimai (...) de facto baigėsi. Grūdų susitarimas baigėsi“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Rusija „nedelsdama atnaujins jo įgyvendinimą, kai tik bus įvykdyta rusiškoji susitarimų dalis“, sakė jis.

Tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tvirtino, kad jo šalis yra pasirengusi tęsti grūdų eksportą Juodąja jūra nepaisydama Rusijos pasitraukimo.

„Mes nebijome. Į mus kreipėsi bendrovės, kurioms priklauso laivai. Jos sakė, kad yra pasirengusios tęsti grūdų tiekimą, jei Ukraina juos įsileis, o Turkija praleis“, – sakė V. Zelenskis.

Maskvos pareiškimas pasirodė kelios valandos po to, kai dronais buvo atakuotas vienintelis tiltas, jungiantis Rusijos teritoriją su aneksuotu Krymu.

Vienas Ukrainos šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad Ukrainos karinis jūrų laivynas ir saugumo tarnyba SBU surengė išpuolį jūriniais dronais prieš šį rusų pastatytą tiltą – svarbią Rusijos pajėgų Ukrainos pietuose aprūpinimo liniją.

Maskva teigė, kad ši ataka neturi nieko bendra su jos sprendimu pasitraukti iš grūdų susitarimo.

Grasino pasitraukti

Per pastaruosius metus pagal Juodosios jūros grūdų inciatyvą buvo eksportuota daugiau kaip 32 mln. tonų ukrainietiškų grūdų.

Maskvai pasitraukus iš susitarimo rusų laivai gali neleisti eksportuoti grūdų blokuodami Ukrainos uostus. Taip buvo pirmaisiais karo mėnesiais; Ukrainos uostų blokada tuomet paskatino pasaulinių maisto kainų kilimą.

Stambule įsikūręs Jungtinis koordinavimo centras (JCC), kuris prižiūrėjo susitarimo įgyvendinimą, paskelbė, kad nuo birželio 27-osios nebuvo patvirtintas jokių naujų laivų dalyvavimas.

JT nurodė, kad paskutinis laivas, Juodąja jūra gabenęs ukrainietiškus grūdus, Stambule buvo patikrintas pirmadienį, likus kelioms valandoms iki susitarimo galiojimo pabaigos.

Rusijos prezidentas V. Putinas ne kartą grasino pasitraukti iš susitarimo ir tvirtino, kad nebuvo laikomasi susitarimo elementų dėl rusiškų maisto produktų ir trąšų eksporto.

Maskva informavo Turkiją, Ukrainą ir JT, kad nepritaria susitarimo pratęsimui, remdamosi Užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė rusų naujienų agentūros.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijaukrainietiški grūdaisusitarimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių