Quantcast

Susitarė dėl taikos

Šiaurės ir Pietų Korėjų lyderiai vakar pasirašė istoriniu vadinamą susitarimą, kuriuo paskelbė apie „amžinas paliaubas“.

 

Šiaurės ir Pietų Korėjų lyderiai vakar pasirašė istoriniu vadinamą susitarimą, kuriuo paskelbė apie „amžinas paliaubas“.

Pasidalijusios Korėjos vadovai, baigdami antrą per daugiau nei 50 metų istoriją susitikimą, susitarė dėl formalios 1950–1953 m. Korėjos karo pabaigos.

„Šiaurės ir Pietų Korėjos sutaria, kad jos turi užbaigti dabartines paliaubas ir įtvirtinti patvarų taikos režimą“, – Pietų Korėjos prezidentas Roh Moo-hyunas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-ilas teigė bendrame pareiškime.

Susitarime taip pat numatyta pirmą kartą nuo karo pabaigos atnaujinti reguliarius prekinių traukinių maršrutus, rengti ministrų ir gynybos pareigūnų susitikimus, taip pat įkurti bendradarbiavimo zoną aplink ginčijamą jūrų sieną pusiasalio vakaruose.

SSRS ir Kinijos remtos komunistinės Šiaurės Korėjos ir amerikiečių palaikomos Pietų Korėjos brolžudiškas karas 1953 m. liepos 27 d. baigėsi paliaubomis, tačiau jas pasirašė ne Seulas, bet Kinija, Šiaurės Korėja ir JAV vadovaujamos Jungtinių Tautų pajėgos. Šiame kare žuvo nuo pusketvirto iki keturių milijonų žmonių.

„Reuters“, BBC, BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių