Quantcast

Suomija nuvertė paskutinę sovietų lyderio V. Lenino statulą

  • Teksto dydis:

Suomija antradienį nugriovė paskutinę viešoje vietoje esančią sovietų lyderio Vladimiro Lenino statulą.

Susimąsčiusio lyderio su ranka ant smakro bronzinis biustas buvo nuimtas nuo postamento ir išvežtas sunkvežimiu, kai kuriems tai pasitinkant su šampanu rankose, o vienam vyrui protestuojant su sovietine vėliava.

„Vienos žiauriausių pasaulyje valdymo sistemų – sovietinio komunizmo – įkūrėjo statulos pašalinimas iš gatvės yra puikus dalykas“, – sakė 77 metų Matti Leikkonenas (Matis Leikonenas), stebėjęs procesą.

Kai kuriems žmonėms statula buvo „tam tikra prasme brangi ar bent jau pažįstama“, tačiau daugelis taip pat ragino ją pašalinti, nes „ji atspindi represinį Suomijos istorijos laikotarpį“, sakė miesto planavimo direktorius Markku Hannonenas (Markus Hanonenas).

Suomija, Antrojo pasaulinio karo metais kariavusi kruviną karą su kaimynine Sovietų Sąjunga, Šaltojo karo metu sutiko išlikti neutrali mainais į Maskvos garantijas, kad ji neįsiverš į šalį.

Tačiau didelė suomių dalis mano, kad ši statula simbolizuoja praėjusius laikus, kuriuos reikėtų palikti užmarštyje.

1979 metais statulą Kotkai padovanojo Talinas.

Keletą kartų ji buvo išniekinta, o Suomija net atsiprašė Maskvos, kai kažkas raudonai nudažė V. Lenino ranką, rašė vietos dienraštis „Helsingin Sanomat“.

Pastaraisiais mėnesiais Suomija iš savo gatvių pašalino ne vieną sovietmetį menančią statulą.

Ilgus dešimtmečius nebuvusi karinių aljansų dalimi, po Maskvos invazijos į Ukrainą gegužės mėnesį Suomija paskelbė, kad sieks narystės NATO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomonė

nuomonė portretas
Jei prieškarinė suomių valdžia būtų buvus bent kiek protingesnė, būtų išvengusi karo ir nepražudžiusi tiek savo žmonių. Bet kadangi buvo tokia pat kvaila, kaip ir dabartinių ukrainiečių, tai gavo karą. Jiems jų žmonės irgi buvo tik šiukšlės, kurias galima siųsti mirti už svetimus interesus. Ir, aišku, atsirado kvailių, kurie dar ir tikėjo, kad miršta už teisingą reikalą. Rezultate - kiekvienam kaime karo aukų kapai ir daugelio šeimų žuvę giminaičiai. Na, ir prarastos teritorijos. Tas pats, deja, laukia ir ukrainiečių.

pritariu

pritariu portretas
> Žydrųjų komjaunuolių - nomenklatūrinių vagių "siuntinėjimai" jau nestebina. Gal komjaunuolis paporins , kokiu būdu atsirado naujos valstybės prie Baltijos jūros? p.s. "mogilinius" samdinius parveža iš UKR į LT, jau parvežė ir patyliukais pakasė gražų būrį ir jokios žinutės informavimo priemonėse, artimieji gavo draudimo išmokas naudotam opeliui ,kaip rusai ladai :)

> Tfu

> Tfu portretas
duchas Tu
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių