Quantcast

Sunkią savaitę „Brexit“ išsekintoje JK baigia niūrūs perspėjimai

Politinių įvykių kupina savaitė Jungtinėje Karalystėje, per kurią įstatymų leidėjai žarstėsi kandžiomis replikomis ir kaltino premjerą Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną) keliant grėsmę jų saugumui, baigėsi skambant grėsmingiems perspėjimams, kad artėjant „Brexit“ įtampa tik didės.

„Atmosfera [Bendruomenių] Rūmuose buvo blogesnė nei kada nors per visus 22 mano [darbo] Rūmuose metus“, – pripažino Bendruomenių Rūmų pirmininkas Johnas Bercow (Džonas Berkou), parlamentarams sugrįžus į darbą po JK Aukščiausiojo Teismo nutarties, kad premjero sprendimas įšaldyti parlamento darbą buvo neteisėtas.

„Abiejose pusėse kunkuliuoja aistros: buvo piktų žodžių... atmosfera buvo toksiška“, – sakė jis.

B. Johnsonas sulaukė griežtos kritikos po to, kai trečiadienį leiboristų parlamentarė Paula Sherriff (Pola Šerif) pareiškė, jog sulaukė asmeninių grasinimų dėl premjero elgesio po to, kai įstatymą, įpareigojantį jį prašyti Briuselio „Brexit“ atidėjimo, premjeras pavadino „kapituliacijos įstatymu“. Premjeras parlamentarės žodžius pavadino „melu“.

Toks jo atsakymas sukėlė pasipiktinimą, P. Sherriff priminus buvusią savo kolegę leiboristų parlamentarę Jo Cox (Džo Koks), kurią nužudė ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas prieš 2016 metų referendumą dėl JK narystės ES.

Vienas po kito pasisakę leiboristų parlamentarai reikalavo, kad B. Johnsonas nebenaudotų šios frazės, bet konservatorių lyderis atsisakė ir dar labiau supykdė leiboristus.

J. Cox našlys Brendanas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jam „truputį bloga, kad taip naudojamas Jo vardas“. Jis paragino abi šalis sušvelninti toną.

„Kapituliacija“ ir „išdavystė“ yra provokuojantys žodžiai, kaip ir „perversmas“ arba „fašistas“, – parašė jis, primindamas B. Johnsono žodžius. – Visi pasistenkime, kad viskas nurimtų.“

B. Johnsono planus spalio 31 dieną išstoti iš ES su skyrybų sutartimi arba be jos dažnai kritikuoja ir buvęs konservatorių premjeras Johnas Majoras (Džonas Meidžoras).

Pasak J. Majoro, B. Johnsonas ciniškai kursto ugnį, bandydamas pristatyti bet kokius būsimus rinkimus kaip dvikovą „žmonės prieš parlamentą“.

„Kas bus toliau?“

„Atrodo, kad norėdama būti patrauklesnė rinkėjams vyriausybė yra linkusi didinti nuomonių skirtumus, naudodama labai emocingą ir jausmus kurstančią leksiką, kuri gali išprovokuoti tik baimę ir pyktį, nepasitenkinimą parlamentu ir įstatymu“, – sakė J. Majoras.

„Mes bjaurimės susiskaldymą ir neapykantą kurstančia kalba – tokiems žodžiams kaip „diversantas“, „išdavikas“, „priešas“, „kapituliacija“, „išdavystė“ nėra vietos mūsų partijoje, mūsų politikoje ir mūsų visuomenėje“, – kalbėjo ekspremjeras.

Jis perspėjo, kad visuotiniai rinkimai dabar tik komplikuotų padėtį.

„Jie tik dar pakurstytų dabartinį nusivylimo pojūtį ir susiskaldymą. Tikrai neišgydytų tautos, o nudraskytų senas žaizdas“, – sakė jis.

Tačiau B. Johnsono šalininkai tvirtina, kad iš tiesų nepasitenkinimą kelia parlamento nesugebėjimas vykdyti demokratiškai išsakytą tautos valią ir įstatymas, verčiantis premjerą sutikti su ES keliamomis „Brexit“ pratęsimo sąlygomis.

„Jeigu esate sauja politikų, kuri sako, kad prisiekia „gerbti demokratinio balsavimo rezultatus“, o pralaimėjusi tvirtina, kad „nenori pripažinti to balsavimo“, kas, jūsų nuomone, bus toliau?“ – B. Johnsono vyriausiasis patarėjas Dominicas Cummingsas (Dominikas Kamingsas) sakė viename viešame renginyje ketvirtadienį. Jį cituoja laikraštis „The Daily Telegraph“.

D. Cummingso polinkis į konfrontacijas sulaukia abiejų stovyklų politikų kritikos. Pasak jų, premjero patarėjas, padėjęs vesti į pergalę „Brexit“ šalininkų kampaniją „Vote Leave“ („Balsuokite už išstojimą“) per 2016 metų referendumą, daug prisideda prie įtampos kurstymo.

JK pasilikimą ES palaikančiųjų stovykla įspėja, kad nauji rinkimai galėtų sukelti naujų problemų, o vienas ministrų kabineto sekretorius sakė, kad tolesni bandymai vilkinti „Brexit“ gali išprovokuoti smurtą.

„Šioje šalyje niekada nebuvo [prancūzų] geltonųjų liemenių ar [1992-ųjų] Los Andželo riaušių“, – sakė neįvardintas vyriausybės narys laikraščiui „The Times“.

„Žmonės galvoja, kad šioje šalyje tai yra neįmanoma, nes anksčiau to nebuvo. Dabar jie turi pavyzdį – geltonąsias liemenes – jie turi ir nesusekamus telefonus, kada galėtų tai koordinuoti, ir tam reikia vos poros nepakenčiamų populistų lyderių, kurie įkvėptų žmones“, – nurodė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių