Quantcast

Stambiame kiaulių ūkyje Lenkijoje – afrikinio kiaulių maro židinys

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) gavo pranešimą iš Lenkijos atsakingos institucijos apie nustatytą pirmąjį šiais metais afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkį kiaulių ūkyje. AKM diagnozė patvirtinta kovo 20 d. stambioje komercinėje kiaulių fermoje Nowosolskio regione, kurioje buvo laikoma beveik 24 tūkst. kiaulių.

Pranešama, kad šis AKM židinys nustatytas Lenkijos teritorijoje, kurioje 2019 m. lapkričio mėnesį pirmą kartą AKM išplito tarp šernų – iš viso šiame regione užregistruota per 500 AKM atvejų laukinėje faunoje.

Tai gana dideliu atstumu (apie 300 km) nutolusi naujai užkrėsta teritorija nuo anksčiau šioje šalyje nustatytų AKM atvejų šernuose 2019 m. Didelį susirūpinimą veterinarijos specialistams kelia tai, kad ši teritorija netoli Lenkijos ir Vokietijos pasienio, vos 12 km iki Vokietijos.

Lenkijos specialistai ėmėsi neatidėliotinų priemonių ligos židiniui likviduoti – nustatytos būtinosios apsaugos ir stebėsenos zonos, visos ūkyje laikytos kiaulės bus nugaišintos ir saugiai sunaikintos, vykdomi dezinfekavimo darbai.

Šiuo metu vykdomas epizootinis tyrimas, kaip virusas pateko į ūkį, taip pat atliekamas ir kiaulių judėjimo atsekamumas, vertinama, ar kiaulės nebuvo išplatintos į kitus Lenkijos kiaulių ūkius.

Veterinarijos specialistai primena, kad kiaulių auginimu užsiimantys mūsų šalies ūkininkai ypač didelį dėmesį privalo skirti biologinio saugumo priemonėms ir dezinfekcijos priemonių naudojimui, būtina užtikrinti, kad į kiaulių laikymo vietas nepatektų pašaliniai asmenys, vykdyti darbuotojų švietėjišką veiklą.

Nors didžioji dalis AKM protrūkių yra nustatoma šiltuoju metu periodu, šis atvejis dar kartą patvirtina faktą, kad kiaulių laikytojai turi išlikti budrūs visais metų laikais.

Lietuvoje šiais metais AKM protrūkių ūkiuose dar nebuvo užregistruota. 2019 m. mūsų šalyje patvirtinta 19 AKM židinių nedideliuose ūkiuose, dėl šio viruso buvo sunaikintos 184 kiaulės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių