Quantcast

JAV traukiasi iš Paryžiaus klimato susitarimo

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį paskelbė apie šalies pasitraukimą iš Paryžiaus klimato susitarimo.

Ši 2015 metais pasirašyta sutartis įpareigoja ją pasirašiusias valstybes mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir imtis kitokių priemonių, turinčių sulėtinti pasaulinio klimato šiltėjimą.

„Aš pažadėjau, kad išeisiu iš arba sustabdysiu bet kokį sandorį, kuris netarnauja Amerikos interesams“, - Baltųjų rūmų Rožių sode sakė D.Trumpas.

„Aš buvau išrinktas, kad atstovaučiau Pitsburgo, ne Paryžiaus piliečius“, - pridūrė jis.

„Nuo šiandien JAV sustabdys bet kokį neįpareigojančio Paryžiaus susitarimo įgyvendinimą ir drakonišką finansinę bei ekonomišką naštą, kurią mums šis susitarimas primeta“, - teigė prezidentas.

Iš karto po jo pasisakymo kadenciją baigęs JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) įspėjo, jog toks žingsnis reiškia, kad Amerika „atmeta ateitį“.

„Net jeigu tame nedalyvaus Amerikos vadovybė, net jei ši administracija prisijungs prie mažos ateitį atmetančių šalių grupės, aš esu tikras, kad mūsų valstijos, miestai ir verslas pasitemps ir darys dar daugiau, kad parodytų pavyzdį ir padėtų saugoti vienintelę mūsų turimą planetą ateities kartoms“, - pareiškime sakė B.Obama.

Tačiau D.Trumpas teigia, jog Paryžiaus klimato susitarimas suteikia kitoms šalims nesąžiningą pranašumą prieš JAV pramonę ir naikina amerikiečių darbo vietas.

„Aš negaliu ramia sąžine palaikyti sandorio, baudžiančio Jungtines Valstijas - pasaulio aplinkos apsaugos lyderės - ir primetančio nereikšmingus įsipareigojimus labiausiai pasaulį teršiančioms šalims“, - teigė jis, prieš paminėdamas Kiniją ir Indiją.

„Šis susitarimas yra ne tiek apie klimatą, kiek apie kitas šalis, įgaunančias finansinį pranašumą prieš Jungtines Valstijas“, - kalbėjo prezidentas.

„Todėl mes paliekame (susitarimą), tačiau pradedame derėtis ir pamatysime, ar mums pavyks pasiekti sąžiningą susitarimą. Jeigu mums pavyks, puiku. Jeigu ne, viskas gerai“, - tvirtino D.Trumpas.

„Išties klaidingas sprendimas“

Europos Komisijos prezidentas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ketvirtadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų sprendimas trauktis iš Paryžiaus klimato susitarimo yra išties klaidingas.

Jis socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje parašė, jog tai „yra išties klaidingas sprendimas“.

Vokietijos socialdemokratų partijos ministrai Angelos Merkel vadovaujamoje vyriausybėje taip pat išplatino pareiškimą, kuriame rašoma, kad JAV „daro žalą sau, mums, europiečiams, ir viso pasaulio žmonėms“.

Pasaulio lyderiai tęs kovą su klimato kaita

Pasaulio lyderiai ketvirtadienį žadėjo tęsti kovą su klimato kaita ir ragino Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) prisidėti prie šių pastangų, JAV prezidentui ruošiantis paskelbti sprendimą dėl savo šalies tolesnio dalyvavimo Paryžiaus klimato susitarime.

Kinijos ministras pirmininkas Li Keqiangas (Li Kečiangas) kalbėdamas su žurnalistais Berlyne pabrėžė, kad kova su klimato kaita yra „pasaulinis konsensusas“ ir „tarptautinė atsakomybė“.

Premjeras taip pat patikino, kad „Kinija pastaraisiais metais buvo ištikima savo įsipareigojimams“, ir priminė, kad jo šalis buvo viena pirmųjų valstybių, ratifikavusių 2015 metų Paryžiaus klimato susitarimą.

Vokietijos lyderė Angela Merkel, praeityje dėl savo pastangų kovoti su klimato kaita vadinta „klimato kanclere“, pasveikino šį Li Keqiango pasisakymą.

Kiti Europos lyderiai dar aktyviau ragino JAV vyriausybę neatsisakyti tarptautinių kovos su klimato kaita priemonių.

„Prašau, nekeiskite politinio klimato į blogąją pusę“, – parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“ po to, kai Amerikos lyderis informavo, kad ketvirtadienį 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku paskelbs sprendimą dėl tolesnio dalyvavimo Paryžiaus klimato sutartyje.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) savo ruožtu pareiškė, kad jo šalis ir toliau darys spaudimą JAV mažinti į aplinką išmetamo anglies dvideginio kiekius, net jeigu D.Trumpas nuspręstų trauktis iš šios sutarties.

B.Johnsonas televizijai „Sky News“ sakė norintis, kad JAV imtųsi vadovaujančio vaidmens kovoje su klimato kaita, ir paragino atskiras Amerikos valstijas toliau daryti pažangą šioje srityje.

„Mes ir toliau stengsimės paveikti amerikiečius ir Baltuosius rūmus, kad jie demonstruotų savo lyderystę mažinant CO2, kurią rodė praeityje“, – sakė jis.

Pasitraukusi iš Paryžiaus klimato sutarties Amerika atsiskirtų nuo gausaus būrio savo tarptautinių sąjungininkių, kurios ilgus metus derėjosi dėl 2015-aisiais pagaliau priimtos Paryžiaus sutarties, įpareigojančios valstybes mažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis ir imtis kitokių priemonių, turinčių sulėtinti pasaulinio klimato šiltėjimą.

Praėjusią savaitę per savo pirmąją prezidentinę užsienio kelionę D.Trumpas sulaukė ES lyderių ir popiežiaus Pranciškaus pakartotinių raginimų neatsisakyti prisiimtų įsipareigojimų. Tai padariusios, Jungtinės Valstijos kartu su su Sirija ir Nikaragva būtų vienintelės trys prie Paryžiaus sutarties neprisijungusios šalys.

Savo palaikymą Paryžiaus klimato susitarimui ketvirtadienį išsakė ir Rusija. Prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Rusija „labai vertina“ šį susitarimą ir nemato jam alternatyvos. Jo įgyvendinimas nebus efektyvus „be pagrindinių signatarių“, pabrėžė D.Peskovas.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi ( Narendra Modis) šią savaitę lankydamasis Europoje patvirtino savo šalies įsipareigojimus kovoti su klimato kaita.

Buvęs Europos Parlamento pirmininkas socialdemokratas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas), puoselėjantis viltį po rudenį vyksiančių parlamento rinkimų kanclerio poste pakeisti A.Merkel, sakė turintis vilties, kad D.Trumpas dar peržiūrės savo poziciją dėl pasitraukimo iš sutarties.

Pasak jo, jeigu JAV iš tiesų pasitrauktų, Europos Sąjungai reikėtų ieškoti būdų, kaip būtų galima atsverti ekonominius pranašumus, kuriuos JAV įmonės galėtų įgyti dėl klimato taisyklių nebuvimo

„Norintieji eksportuoti savo prekes ir paslaugas į mūsų rinką taip pat turės atitikti mūsų standartus“, – kalbėjo M.Schulzas.

Pasak mokslininkų, jeigu JAV atsisakytų savo įsipareigojimų, klimato atšilimas galėtų dar greičiau pasiekti pavojingą lygį, nesi Amerika daro labai didelę įtaką temperatūros kilimui Žemėje. Remiantis jų prognozėmis, papildomai į atmosferą kasmet būtų išmetama iki 3 mlrd. tonų anglies dvideginio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lt

Lt portretas
JAV kompanijos moka 35 $ uz1 tona ismestu I ora tersalu,kaip uz tapati EES valstybes 5 eurus ,o Kinija ir Indija atleistos iki 2030m....reikia buti ..biski su galva negerai ,kad pasirasyti tokia sutarti (o pasirase ankstesne administracija)...

taigi

taigi portretas
Trumpas traukiasi is Paryziaus klimato susitarimo vien del to, kad tik JAV zino del ko kinta klimatas ir tai visai nesusije su tuo ka deklaruoja Paryziuje. Teisingai daro.

Anonimas

Anonimas portretas
vis dėlto tie seni prezidentai nepasiteisina...jaunesni imlesni naujovėms,ir visumoje yra lankstesni ,priimant sprendimus.O šitas tai net su savo jauna,gražia žmona nesutaria,.Senas,negražus ir dar į moteris skeptiškai žiūri.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių