Quantcast

Šnipai grįžo namo

Rusija ir Jungtinės Valstijos vakar Vienos oro uoste surengė didžiausio masto apsikeitimą agentais nuo Šaltojo karo laikų, per kurį dešimt iš Amerikos deportuotų asmenų turėjo iškeisti į keturis Rusijoje kalėjusius šnipus.

Paslapties šydas

Iš Niujorko pakilęs "Boeing 767-200" su dešimčia Jungtinėse Valstijose sulaikytų Kremliaus šnipų tinklo narių po visą naktį trukusio skrydžio vakar ryte nutūpė Vienos oro uoste ir sustojo greta Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos lėktuvo.

p>Abu specialiais reisais atskridę lėktuvai po dramatiškos apsikeitimo operacijos 15 minučių skirtumu vienas po kito pakilo iš Vienos.

Vienos oro uoste susirinkęs gausus būrys žurnalistų vylėsi bent akies krašteliu išvysti žavingąją Anną Chapman, kurios spalvinga seksualinė praeitis ir pikantiškos nuotraukos suteikė nemažai peno viso pasaulio bulvarinei žiniasklaidai, ar garsų rusų ginklų kontrolės ekspertą Igorį Sutiaginą, turėjusius būti lėktuvuose.

Tačiau žiniasklaidos atstovai neturėjo tokios galimybės, nes jiems nebuvo matomos abiejų orlaivių pagrindinės durys.

Viena, esanti netoli senosios geležinės uždangos ribos, nematė tokios dramos nuo pat Šaltojo karo laikų, kai šiame mieste dažnai susikirsdavo abiejų supervalstybių šnipų keliai.

JAV susigrąžino I.Sutiaginą

Vienas vertingiausių šnipų, kuriuos pavyko susigrąžinti Jungtinėms Valstijoms, yra rusas mokslininkas Igoris Sutiaginas. Jis Rusijoje buvo nuteistas už tėvynės išdavimą – apkaltintas užsienio slaptosioms tarnyboms perdavęs slaptus duomenis apie Rusijos gynybos sistemą ir ginkluotę.

I.Sutiagino teismo procesas prasidėjo 2003 m. Šis mokslininkas dirbo JAV ir Kanados institute ir vadovavo Užsienio politikos skyriaus kariniam techniniam ir kariniam ekonominiam sektoriui.

Prisiekusiųjų kolegija pripažino jį kaltu dėl valstybės išdavimo šnipinėjant, o Maskvos miesto teismas 2004 m. balandžio 7 d. nuteisė kalėti 15 metų griežto režimo kolonijoje.

I.Sutiaginas ir jo gynėjai ne kartą sakė, kad visą informaciją mokslininkas gavo iš atvirų šaltinių ir niekada neturėjo galimybės naudotis žiniomis, kurios yra valstybės paslaptis.

Nenori gadinti santykių

Pasak Rusijos politologų, apsikeitimas šnipais rodo, kad Maskva ir Vašingtonas neketina gadinti santykių ir atsisakyti "perkrovimo" dėl šnipinėjimo skandalo.

"Sprendimas greitas, netikėtas ir pirmiausia rodo, kad abi šalys nenori gadinti santykių dėl šio šnipinėjimo skandalo", – vakar agentūrai "Interfax" pareiškė fondo "Politika" prezidentas Viačeslavas Nikonovas.

Jis pabrėžė, kad daug kas kėlė sau klausimą, ar įmanoma "perkrova" po tokio masto šnipinėjimo skandalo, įsiplieskusio praėjus vos dviem dienoms po Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo vizito į JAV.

"Matyt, Amerika nemato didelės žalos savo nacionaliniams interesams dėl mūsų žvalgybininkų veiklos", – sakė V.Nikonovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių