Quantcast

Slovakai pasirinko permainas ir prezidentę, žadančią kovoti su korupcija

  • Teksto dydis:

Liberalės Zuzanos Čaputovos išrinkimas pirmąja Slovakijos prezidente moterimi sekmadienį vadinamas balsavimu už permainas, tikintis, kad ši aplinkosaugos aktyvistė pažabos korupcija kaltinamą vyriausybę.

Aiški 45 metų teisininkės šeštadienio pergalė prieš valdančiosios partijos kandidatą buvo smūgis populistinei kairės „Smer-SD“ ir gali pranašauti problemas šiai partijai Europos Sąjungos rinkimuose bei kitais metais įvyksiančiuose Slovakijos visuotiniuose rinkimuose.

Z. Čaputova yra santykinė politikos naujokė, į nacionalinę areną iškilusi po žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymo 2018 metų vasarį. Pora buvo nušauta, kai J. Kuciakas ruošėsi paskelbti straipsnį apie numanomus slovakų politikų ryšius su Italijos mafija.

Žurnalisto mirtis išprovokavo masinius protestus ir tuometinio premjero nušalinimą.

Z. Čaputova gavo 58,4 proc. rinkėjų balsų, rodo sekmadienį paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai. Jos varžovas, Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius surinko 41,6 proc. balsų.

„Kandidatė, įkūnijanti demokratines jėgas, laimėjo, o Šefčovičius, kuris buvo tęstinumo simbolis, pralaimėjo“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitikas Grigorijus Mesežnikovas.

Šalies laikraščių antraštės sekmadienį skelbia, kad rinkimai yra nauja pradžia 5,4 mln. gyventojų turinčiai valstybei.

„Zuzana Čaputova suteikia mums vilties, bet tikroji kova prasidės tik dabar“, – rašė pagrindinis opozicijos dienraštis „Dennik N“.

Prezidento postas didele dalimi yra reprezentacinis, bet šalies vadovas ratifikuoja tarptautines sutartis, skiria aukščiausio rango teisėjus. Prezidentas taip pat yra ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas ir gali vetuoti parlamento priimtus įstatymus.

Z. Čaputova prezidente bus prisaikdinta birželio 15 dieną.

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Užuojauta kvailiems slovakams...pamatys ką reiškia turėti bobą prezidentę....po to praregės, bet naujų rinkimų reikės laukti kelis metus.

As

As portretas
Saunuoliai ,kad issirinko moteri.Tik Prezidentei plaukus reikia susitvarkyti.Tai nebegales buti susivelusia plauku kupeta.

...

... portretas
Bobos valdžioje - esminis neišvengiamo pasaulinio karo požymis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių