Quantcast

Šimtai tūkstančių žmonių Teherane atsisveikino su generolu Q. Soleimani

Šimtai tūkstančių iraniečių pirmadienį sostinėje Teherane atsisveikino su generolu Qasemu Soleimani, kuris buvo nukautas per JAV bepiločio ataką. Daugelis jų vilkėjo juodus rūbus ir laikė rankose Q. Soleimani nuotraukas.

Irano valstybinė televizija kalbėjo apie milijonus gedinčiųjų. Žmonių minios traukė Teherano gatvėmis.

Ankstų rytą pradžioje prie Teherano universiteto surengtos pamaldos už mirusįjį, kuriose dalyvavo tūkstančiai žmonių. Joms vadovavo aukščiausiasis Irano lyderis ajatola Ali Khamenėjus. Tarp gedinčiųjų buvo ir prezidentas Hassanas Rouhani, kai kurie ministrai ir parlamentarai. Ceremoniją tiesiogiai transliavo beveik visi televizijos kanalai. Pagrindiniai oratoriai renginyje buvo palestiniečių „Hamas“ judėjimo lyderis Ismailas Hanija ir Q. Soleimani duktė Sejnab. „JAV ir sionistai neturėtų galvoti, kad su mano tėvo mirtimi baigsis kova su jais, – sakė moteris. – Ji tęsis ir be jo“.

Tada Q. Soleimani palaikai buvo nuvežti į Asadi aikštę Teherano vakaruose. Palei maždaug trijų kilometrų ilgio maršrutą būriavosi žmonių minios. Pasak žiniasklaidos, milijonai iraniečių atsisveikino su nukautu Irano „Al Kudso“ pajėgų vadu. Vyriausybė pirmadienį Teherane paskelbė nedarbo diena, kad visi žmonės galėtų dalyvauti ceremonijoje. Visur buvo iškabinėti plakatai su užrašu: „Tavęs nėra, tačiau tavo darbai bus tęsiami“.


Į akis krito tai, kad daugelis susirinkusių žmonių nebuvo Irano režimo šalininkai. „Q. Soleimani buvo geras ir ištikimas karys, dešimtmečius gynęs mūsų šalį, – sakė 43-ejų Behnamas M. – Kas būtų atsitikę, jei į Iraną būtų įžengusi „Islamo valstybė“? Q. Soleimani tam užkirto kelią ir už tai mes liksime jam visada dėkingi“.

Ir namų šeimininkė Massumeh H. nėra režimo šalininkė. Jos sūnus studijuoja Minesotoje ir ten yra labai laimingas. Ji neturi nieko prieš JAV ir amerikiečius. Nepaisant to, moteris garsiai šaukė: „Mirtis JAV“. Anot jos, JAV prezidentas Donaldas Trumpas neturi teisės kitoje šalyje (Irake) nužudyti Irano karį vien dėl to, kad jo interesai yra kitokie nei Baltųjų rūmų.

Q. Soleimani buvo nukautas per JAV bepiločio ataką Bagdade.

Generolo kūnas iš Teherano bus nugabentas į šiitams svarbų Kumo miestą. Ir čia numatyta gedulo ceremonija. Q. Soleimani greičiausiai antradienį bus palaidotas savo gimtajame Kermano mieste Pietų Irane. Ir čia vyriausybė antradienį paskelbė nedarbo diena.

Saudo Arabija ragina laikytis ramybės ir vengti tolesnės įtampos eskalacijos

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras pirmadienį teigė, kad Saudo Arabijos Karalystė nenori matyti tolesnės įtampos eskalacijos regione šiuo „pavojingu momentu“, kai per JAV bepiločio ataką praėjusį penktadienį žuvo Irano žinomiausias karinis vadas, skelbia „Reuters“.

„Mes labai norime, kad padėtis regione nebūtų toliau eskaluojama. Tai iš tikrųjų labai pavojingas momentas ir mes turime suvokti rizikas ir pavojus ne tik regionui, bet ir platesniam pasaulio saugumui “, – teigė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministro pareigas einantis princas Faisalas bin Farhanas.

„Viliamės, kad visi susiję veikėjai imsis visų veiksmų, būtinų užkirsti kelią bet kokiai tolesnei eskalacijai ir provokacijai“, – pridūrė jis ir paragino išlaikyti rimtį.

Princo Faisalo bin Farhano prašymas išlaikyti ramybę pasirodė po to, kai JAV įspėjo, kad Saudo Arabija susiduria su „padidėjusia raketų ir dronų atakų rizika“, kai Iranas pažadėjo keršyti už generolo Q. Soleimanio nužudymą Bagdade.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių