Quantcast

Šiaurės Makedonija renka prezidentą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Makedonijoje sekmadienį prasidėjo antrasis prezidento rinkimų ratas, galintis sukelti politinį galvos skausmą valdantiesiems socialdemokratams, kurių kandidatas rungiasi su nacionalistų palaikoma varžove.

Praėjusį mėnesį įvykusiame pirmajame prezidento rinkimų rate valdančiosios Makedonijos socialdemokratų sąjungos (SDSM) kandidatas Stevo Pendarovskis (Stevas Pendarovskis) ir jo varžovė, konservatorių sparno atstovė Gordana Silianovska-Davkova, surinko beveik po lygiai balsų. Tai atspindi gilų visuomenės susiskaldymą šioje Balkanų valstybėje, ypač dėl jos istorinio pavadinimo pakeitimo.

Šiaurės Makedonijos prezidento pareigos didele dalimi yra reprezentacinės. Tačiau šie rinkimai laikomi referendumu dėl ministro pirmininko Zorano Zajevo centro kairiųjų vyriausybės vadovavimo. Šis kabinetas baigė rengti neseniai įsigaliojusį prieštaringai vertinamą susitarimą su Atėnais dėl šalies pervardijimo, užbaigusį ne vieną dešimtmetį trukusį kaimynių ginčą. 

Valdančiosios SDSM kandidatas 56 metų S. Pendarovskis tvirtai palaiko susitarimą su Atėnais ir pateikia save kaip provakarietišką politiką, galintį padėti Z. Zajevui priartinti Šiaurės Makedoniją prie Europos.    

Nacionalistų palaikoma jo varžovė G. Silianovska-Davkova yra teisės profesorė. Ji pergalės atveju taptų pirmąja į šios šalies prezidento postą išrinkta moterimi. G. Silianovska-Davkova itin kritiškai atsiliepia apie šalies pavadinimo pakeitimą, o savo rinkimų kampanijos metu akcentavo kovą su korupcija ir būtinybę stiprinti teisinę valstybę.

Pergalei iškovoti reikės ne tik surinkti daugiau balsų už savo varžovą, bet ir tikėtis, kad balsuoti ateis pakankamas skaičius rinkėjų. Kad rinkimai šioje 1,8 mln. rinkėjų turinčioje valstybėje būtų pripažinti įvykusiais, balsuotojų aktyvumas turi viršyti 40 procentų.

Rinkimų komisijos duomenimis, pirmajame ture balandžio 21 dieną dalyvavo 41 proc. balso teisę turinčių šalies gyventojų.

Jeigu rinkėjų aktyvumas per antrąjį rinkimų ratą nesieks 40 proc., rinkimai gali būti pripažinti neįvykusiais ir šaliai gali tekti rengti naujus visuotinius rinkimus.

Tačiau ministras pirmininkas Z. Zajevas yra įsitikinęs, kad „rinkimai bus sėkmingi“. Tačiau jis pareiškė, jog priešingu atveju surengs pirmalaikius parlamento rinkimus.

Daugiau kaip 3,4 tūkst. balsaviečių duris atvėrė 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 19 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių