Quantcast

Šiaurės Korėja paskelbė išbandžiusi „naujo tipo“ ilgo nuotolio balistinę raketą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) asmeniškai stebėjo naujos, iki šiol didžiausios šalyje sukurtos tarpžemyninės balistinės raketos (TŽBR) bandomąjį paleidimą, užtikrinusį, kad šalis išliktų pasiruošusi „seniai trunkančiai konfrontacijai“ su Jungtinėmis Valstijomis, penktadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Ketvirtadienį Pchenjanas pirmąkart nuo 2017 metų surengė galingiausių šalies turimų raketų visavertį bandymą.

Atrodo, kad raketa pakilo aukščiau ir nuskriejo toliau negu bet kurios kitos branduolinių ginklų turinčios Šiaurės Korėjos turimos TŽBR, įskaitant ankstesnio modelio raketą, pajėgią smogti bet kuriam JAV žemyninės teritorijos taškui.

„Naujo tipo tarpžemyninės balistinės raketos“ bandomasis paleidimas buvo atliktas „tiesiogiai vadovaujant“ Kim Jong Unui, sakoma valstybinės naujienų agentūros KCNA pranešime.

Valstybinės žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti Kim Jong Unas, vilkėjęs įprastą juodą odinę striukę ir užsidėjęs tamsius akinius, einantis šalia didžiulės TŽBR transportavimo mašinos ir ant jos pritvirtintos raketos. Kitose jis matyti džiūgaujantis kartu su aukšto rango kariškiais po raketos paleidimo.

Naujoji raketa „privers visą pasaulį dar kartą aiškiai suvokti mūsų strateginių ginkluotųjų pajėgų galią“, KCNA citavo Kim Jong Uno žodžius. Jis pridūrė, kad Šiaurės Korėja dabar „visiškai pasiruošusi seniai besitęsiančiai konfrontacijai su JAV imperialistais“.

„Raketa monstrė“

Didžiulė TŽBR „Hwasong 17“ pirmąkart buvo pademonstruota 2020 metų spalį. Analitikai ją praminė „raketa monstrė“.

Anksčiau ji niekada nebuvo sėkmingai išbandyta, o ketvirtadienį įvykęs paleidimas išprovokavo Pchenjano kaimynių ir JAV įtūžį.

„Raketa, paleista iš Pchenjano tarptautinio oro uosto, pakilo į didžiausią 6 248,5 km aukštį, nuskriejo 1 090 km per 4 052 sekundes ir smogė tiksliai nustatytai vietai atviruose vandenyse“ Japonijos jūroje, sakoma KCNA pranešime.

Pietų Korėjos kariškiai paskelbė, kad ketvirtadienį paleista raketa gali nuskrieti 6,2 tūkst. kilometrų, daug toliau negu ankstesnio modelio TŽRK „Hwasong 15“, kurią Šiaurės Korėja išbandė 2017 metų lapkritį.

Raketa nukrito Japonijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, o šis faktas supykdė Tokiją. Tačiau KCNA pažymėjo, kad bandymas buvo atliktas „vertikalaus paleidimo režimu“, kad nesukeltų kaimynėms susirūpinimo dėl saugumo.

Šiaurės Korėjai taikomos griežtos tarptautinės sankcijos dėl jos balistinių raketų ir branduolinės ginkluotės programų. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba penktadienį dėl naujausio Pchenjano raketos bandymo surengs neeilinį posėdį.

„Svarbi pažanga“

Šis bandymas yra aiškus ženklas, jog Šiaurės Korėja pasiekė „svarbios kokybinės pažangos“ plėtodama uždraustas ginkluotės programas, sakė JAV dirbantis analitikas Ankitas Panda.

„Svarbu, ne kiek toli gali nuskrieti ši TŽBR, bet ką ji potencialiai gali nešti, šiuo atveju – keletą kovinių galvučių“, ko Šiaurės Korėja seniai troško, jis sakė naujienų agentūrai AFP.

„Šiaurės korėjiečiai gali tuojau reikšmingai padidinti grėsmę Jungtinėms Valstijoms, žengę toliau nei 2017 metais pademonstruoti TŽBR pajėgumai“, – pridūrė A. Panda.

Keletą kovinių galvučių nešanti tarpžemyninė raketa galėtų lengviau išvengti JAV priešraketinės gynybos sistemų.

Šiaurės Korėja iki ketvirtadienio yra įvykdžiusi tris TŽBR bandymus.

Ilgo nuotolio raketų ir branduolinių ginklų bandymai buvo sustabdyti, kai Kim Jong Unas ir tuometis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ėmėsi diplomatijos. Tačiau šios pastangos 2019 metais žlugo, ir derybos įstrigo.

Ketvirtadienį atliktas raketos paleidimas lydėjo virtinę kitų ginkluotės bandymų, Šiaurės Korėjos surengtų nuo šių metų pradžios, ir žymi dramatišką sugrįžimą prie ilgo nuotolio sistemų plėtros.

Praeitą savaitę buvo paleista kita raketa, tikriausiai taip pat „Hwasong 17“, bet ji sprogo tuojau po starto.

„Kompensacija“

„Šis bandymas taip pat atrodo „kompensuojantis“ praeitos savaitės nesėkmingą sviedinio paleidimą – ir reikšmingai“, – AFP sakė analitinio centro „RAND Corporation“ politikos analitikė Soo Kim (Su Kim), anksčiau dirbus analitike JAV Centrinėje žvalgybos valdyboje.

„Režimas atrodo visai patenkintas šio bandymo rezultatais“, – pridūrė ji.

KCNA paskelbė, kad bandymas įrodė, jog naujoji ginkluotės sistema veikia ir kad jos veikimas dabar gali būti užtikrintas net ir „karo sąlygomis“.

Naujoji raketa buvo paleista regionui opiu metu – Pietų Korėjoje iki gegužės tęsis prezidento valdžios perdavimo procesas, o Jungtinės Valstijos šiuo metu yra sutelkusios dėmesį Rusijos invaziją Ukrainoje.

Pasak analitikų, pastangos sėkmingai išbandyti „Hwasong 17“ yra dalis pasiruošimų balandžio 15-ąją minėti šalies įkūrėjo Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) 110-ąsias metines.

Valstybinis dienraštis „Rodong Sinmun“ paskelbė nuotrauką, kurioje Kim Jong Unas matomas pasirašantis dokumentus prie savo darbo stalo. Taip pat buvo pridėta nuotrauka, kurioje matyti raportas apie pasiruošimą raketos bandymui ir lyderio ranka užrašyta rezoliucija „Patvirtinu bandomąjį paleidimą“.

„Kim Jong Unas nori įsiamžinti kaip lyderis, sėkmingai vystęs tiek branduolinius ginklus, tiek TŽBR“, – AFP sakė Šiaurės Korėjos reikalų ekspertas Ahn Chan-il (An Čaniras).

„Be tokių karinių pasiekimų jo padėtis beveik desperatiška – jie nėra nieko daug nuveikęs“, – pridūrė specialistas, atkreipęs dėmesį į izoliuotos Šiaurės Korėjos ekonomikos būklę, dar labiau pašlijusią dėl COVID-19 pandemijos ir tarptautinių sankcijų.

JAV paskelbė naujų sankcijų Šiaurės Korėjai

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paskelbė naujų sankcijų Rusijos ir Šiaurės Korėjos subjektams po Pchenjano įvykdyto naujausio  tarpžemyninės balistinės raketos (ICBM) bandymo.

Į sankcijų sąrašą įtraukti asmenys ir organizacijos yra kaltinami „perdavę slaptų produktų Šiaurės Korėjos raketų programai“, skelbiama JAV Valstybės departamento pranešime.

„Šios priemonės yra dalis mūsų nuolatinių pastangų sutrukdyti KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) gebėjimams plėtoti savo raketų programą; jos išryškina neigiamą Rusijos, kaip susirūpinimą keliančių programų platintojos, vaidmenį pasaulinėje arenoje“, – sakoma pareiškime, naudojant oficialų Šiaurės Korėjos akronimą.

Naująsias sankcijas netrukus pašiepė Maskvos ambasadorius Vašingtone Anatolijus Antonovas, sakydamas, jog „serijinės sankcijos nepasieks savo tikslų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių