Quantcast

Šiaurės Korėja galimai pradėjo panaudoto branduolinio kuro perdirbimą

  • Teksto dydis:

Neseniai iš palydovų padarytos nuotraukos rodo, kad Šiaurės Korėja tikriausiai ruošiasi arba galbūt jau pradėjo panaudoto branduolinio kuro perdirbimą savo pagrindiniame atominiame komplekse, kad išgautų plutonį, naudojamą branduoliniams užtaisams, trečiadienį pranešė vienas JAV strateginių tyrimų institutas.

Neaišku, kiek branduoliniams ginklams tinkamo plutonio Šiaurės Korėja gali išgauti savo Jongbjono komplekse, sakė Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto JAV ir Korėjos instituto analitikai.

Manoma, kad veikdamas visa galia pagrindinis 5 MW reaktorius Jongbjono komplekse gali pagaminti 6 kg plutonio per metus. Tokio skiliosios medžiagos kiekio pakankam 1–2 bomboms.

Naujose palydovinėse nuotraukose matosi dvi geležinkelio platformos, prikrautos cisternų arba statinių, stovinčios netoli to komplekso radiocheminės laboratorijos.

Panašūs vagonai būdavo matomi per ankstesnes branduolinio kuro perdirbimo operacijas šio amžiaus pradžioje. Tikėtina, kad statinėse laikomos cheminės medžiagos, naudojamos plutonio išgavimui, nurodė institutas.

Be to, iš laboratorijos katilinės buvo matomi besiveržiantys dūmai, o šalia jos esančios akmens anglių talpyklos atrodė visiškai pripildytos.

Tuo tarpu pagrindinio reaktoriaus bloke aktyvumas buvo menkas ir nesiveržė garas, todėl tikėtina, kad jis neveikė arba veikė labai maža galia, nurodė analitikai.

Reaktorius turi būti išjungiamas, kad iš jo galėtų būti iškrauti panaudoti kuro strypai, kurie vėliau perdirbami.

Šiaurės Korėja 2007 metais buvo uždariusi Jongbjono reaktorių pagal pagalbos mainais į nusiginklavimą sutartį, bet vėliau vėl pradėjo renovuoti tą kompleksą, kai įvykdė savo trečiąjį branduolinį bandymą 2013 metais.

JAV nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis) vasarį perspėjo, kad Šiaurės Korėja gali pradėti plutonio išgavimą iš tame reaktoriuje panaudoto kuro „artimiausiomis savaitėmis arba mėnesiais“.

Šiaurės Korėja iki šiol įvykdė keturis branduolinius bandymus. Iš jų vėliausias buvo įvykdytas šių metų sausio 6-ąją, kai Pchenjanas paskelbė susprogdinęs savo pirmąją vandenilinę bombą.

Ekspertai reiškė abejones dėl to pareiškimo, sakydami, kad sprogimo galia buvo gerokai mažesnė negu tikro termobranduolinio užtaiso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių