Quantcast

Šiaurės Airijos vairas atsidūrė kovotojos rankose

Nors po ką tik praūžusių Šiaurės Airijos rinkimų vis dar laukia sunkios derybos dėl valdžios pasidalijimo, dabar šios britų valdomos provincijos politikos viršūnėje atsidūrė viena iš partijos „Sinn Féin“ lyderių Michelle'ė O'Neill. Jos kelias iki savojo Olimpo nebuvo lengvas.

Nacionalistų akimirka

Prieš savaitę proairiška partija, kadaise buvusi sukarintos organizacijos IRA politinis sparnas, pelnė daugiausia vietų provincijos Stormonto Asamblėjoje, todėl dabar „Sinn Féin“ turi visus šansus paskirti M.O'Neill pirmąja ministre. Tai pirmas kartas nuo Šiaurės Airijos įkūrimo prieš šimtmetį, kai nacionalistai laimėjo vietos rinkimuose.

M.O’Neill diplomatiškai užsimena: reikia diskutuoti apie Airijos suvienijimą. Tačiau per rinkimų kampaniją politikė dėmesio skyrė ne tik vienybės klausimams ir diskusijoms, susijusioms su pasienio dilemomis. Ji tvirtino suprantanti, kad šiandien žmonės nebepabunda galvodami apie Airijos suvienijimą – jie pirmiausiai nerimauja dėl pragyvenimo išlaidų krizės.

M.O’Neill žada tarnauti visiems, nepriklausomai nuo to, kurią pusę jie palaiko, tačiau probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) – tradiciniai Šiaurės Airijos valdantieji – ir toliau atsisako formuoti naują dalijimosi valdžia vyriausybę.

DUP kartoja, kad planuoja blokuoti naujos Stormonto vadovybės formavimąsi, nebent bus panaikinta „Brexit'o“ sukelta prekybos siena su likusia Jungtine Karalyste (JK). M.O'Neill perspėja, kad ji nebus ginčų dėl „Brexit'o“ įkaite. Prasidėjus deryboms Belfaste, ji pareiškė, kad ne tik DUP, bet ir Didžiosios Britanijos vyriausybė turi pripažinti ir gerbti demokratinius šių rinkimų rezultatus.

DUP vasarį sužlugdė ankstesnę provincijos vyriausybę, atšaukdama savo pirmąjį ministrą. Partija šį žingsnį žengė protestuodama prieš Šiaurės Airijos protokolą – Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES susitarimo dalį, kuri numato į Šiaurės Airiją iš Didžiosios Britanijos gabenamų prekių patikrinimus ir iš esmės išlaiko provinciją „bloko prekybos taisyklių sferoje“.

DUP nuogąstauja, kad tokiu būdu sukuriama siena Airijos jūroje, o Šiaurės Airija atitolinama nuo likusios JK dalies, taip padidinant Airijos suvienijimo, kurio siekia „Sinn Féin“, tikimybę.

Paauglė vieniša motina

Kartais M.McWilliams atsistojus kalbėti pasigirsdavo šauksmai „Mūūū“, kuriais siekta užgožti jos žodžius.

Nepaisant šių diskusijų, rinkimus laimėjusios partijos viceprezidentė ir jos lyderė provincijoje M.O'Neill sako, kad visuomenės balsas suteikia galimybę iš naujo persvarstyti santykius Šiaurės Airijoje, remiantis sąžiningumu, lygybe ir socialiniu teisingumu, kurio, nacionalistų akimis, dažnai pritrūkdavo.

Kita partijos lyderė, partijos „Sinn Féin“ Airijoje prezidentė Mary Lou McDonald žinią apie apie jos partijos istorinę pergalę Šiaurės Airijoje giria kaip išties reikšmingą – ir ne tik dėl simbolinių pokyčių. „Tai reikšminga, nes tai lygybės akimirka“, – M.O'Neill antrina ji.

Tačiau, žvelgiant atgal, 1993 m. jaunajai M.O’Neill įsivaizduoti tokį posūkį veikiausiai buvo labai sunku. „Sinn Féin“ yra buvusios sukarintos organizacijos IRA politinis sparnas, kaip tik tuo metu, baigiantis šios organizacijos vadinamajai ginkluotai kovai, 16-metė M. O’Neill pastojo. Praėjusiais metais interviu „Irish Times“ ji sakė, kad būdama paauglė vieniša motina patyrė labai neigiamų išgyvenimų.

M.O’Neill lankė katalikišką mokykla, tad ilgainiui pasijuto taip, lyg nebegalėtų toliau priklausyti jos bendruomenei. Galiausiai ši patirtis padarė ją stipresne moterimi: būsimoji politikė grįžo į mokyklą, pasiekė aukščiausiųjų studijų rezultatų ir sparčiai yrėsi pirmyn per gyvenimą.

Naujoji Šiaurės Airija yra stiprių moterų pavyzdys. Šių metų rinkimuose dalyvavo rekordinis jų skaičius – 87. Per pirmuosius rinkimus 1998 m. buvo išrinkta tik 14 moterų. Tarp jų buvo ir Monica McWilliams iš Šiaurės Airijos moterų koalicijos.

„Jaučiausi taip, lyg turėčiau apsivilkti neperšaunamą liemenę, nes ten buvo labai mažai moterų“, – prisimena ji. Kartais M.McWilliams atsistojus kalbėti pasigirsdavo šauksmai „Mūūū“, kuriais siekta užgožti jos žodžius. Tokie epizodai įėjo į istoriją.

Iškili šeima

BBC primena, kad pati M.O'Neill užaugo pasinėrusi į Šiaurės Airijos bėdų istoriją. Ji gimė 1977 m. sausio 10 d., užaugo Clonoe kaime Tirono grafystėje ir yra kilusi iš garsių Airijos respublikonų šeimos. Jos tėvas Brendanas Dorisas – buvęs IRA kalinys, vėliau jis tapo partijos „Sinn Féin“ tarybos nariu Dunganone. Jos dėdė Paulius Dorisas buvo respublikonų lėšų rinkimo grupės „Noraid“ prezidentas.

Kai 1998 m. buvo pasirašyta Didžiojo penktadienio sutartis, nutraukusi dešimtmečius trukusį smurtą Šiaurės Airijoje, M.O'Neill pradėjo dirbti partijoje „Sinn Féin“. Tai paskatino ją užmegzti ryšius su Martinu McGuinnessu, kuris tuo metu kandidatavo rinkimuose Mid Ulsterio rinkimų apygardoje.

Kai prieš 2005 m. rinkimus jos tėvas pasitraukė iš Dunganono rajono tarybos, būtent M.O’Neill laimėjo vietą, kurią jis atsilaisvino. Ji tapo pirmąja moterimi, ėjusia Danganono mero pareigas.

Kelias link viršūnės

Karjera Stormonto Asamblėjoje prasidėjo 2007 m., kai ji prisijungė prie Martino McGuinnesso ir Francie Molloy. Ji tapo partijos atstove sveikatos klausimas ir dirbo švietimo komitete. Po ketverių metų, praleistų Stormonte, 2011 m. „Sinn Féin“ paskyrė ją žemės ūkio ministre.

2015 m. ji buvo paaukštinta iki sveikatos apsaugos ministrės. Tai – vienas iš sudėtingiausių Stormonto ministrų portfelių. Politikė susidūrė su augančiais laukiančiųjų gydymo paslaugų sąrašais, bendrosios praktikos krize ir nemaloniomis Bengoa ataskaitos dėl Šiaurės Airijos sveikatos priežiūros organizavimo išvadomis. Tada M.O’Neill atsakymas buvo dešimties metų planas, skirtas sveikatos priežiūros paslaugoms pertvarkyti: ji tikėjo, kad visa tai pagerins sistemą, kuri tuo metu buvo lūžio taške.

Kai 2017 m. Martinas McGuinnessas atsistatydino iš pirmojo ministro pavaduotojo pareigų, reaguodamas į DUP mėginimus numalšinti vadinamąjį atsinaujinančio šildymo skatinimo skandalą, Stormontas trejus metus merdėjo politinėje aklavietėje.

Tiesa, Šiaurės Airijos pirmojo ministro ir jo pavaduotojo pareigos yra lygiavertės, tačiau šis pasiskirstymas yra simboliškai svarbus.

Kai M.McGuinnessas tais pačiais metais mirė, M.O’Neill buvo išrinkta vadovauti partijai Šiaurės Airijoje. Apžvalgininkai tai vertina kaip puikų politinį ėjimą, nes M.O’Neill buvo ne tik kur kas jaunesnis veidas, bet ir moteris, panaši į „Sinn Féin“ lyderę Airijoje M.L.McDonald.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
ten ir toliau sedi britu spec t ir kaip visur /mutina vandeni/?===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių