Quantcast

Serbijos prezidentas į premjeres pasiūlė lesbietę

  • Teksto dydis:

Serbijos prezidentas ketvirtadienį pasiūlė šalies ministre pirmininke paskirti lesbietę Aną Brnabič. Tai bus pirmasis homoseksualus vyriausybės vadovas Balkanų šalyse ir pirma moteris šiose pareigose Serbijoje.

Toks prezidento Aleksandro Vučičiaus sprendimas gali supykdyti itin konservatyvios šalies krikščionių ortodoksų Bažnyčią ir ultranacionalistus.

Prezidentas pranešė, kad į premjero postą siūlo 41-erių metų A. Brnabič. Kitą savaitę jos kandidatūrai dar turės pritarti Serbijos parlamentas.

Tai buvo „sudėtingas sprendimas pasiektas Serbijos ir jos piliečių labui“, teigė buvęs ultranacionalistas, o dabar proeuropietišku reformų šalininku save vadinantis A.Vučičius. Jis pažadėjo išplėsti homoseksualių asmenų teises, kad padidintų savo šalies galimybes tapti Europos Sąjungos nare.

„Jei būsiu išrinkta parlamento, vadovausiu vyriausybei su atsidavimu ir atsakingai. Dirbsiu savo darbą nuoširdžiai ir su meile“, – valstybinei naujienų agentūrai „Tanjug“ sakė A. Brnabič.

Manoma, kad prezidentas, į premjero postą pasiūlęs A.Brnabič, demonstruoja Serbijos poslinkį Vakarų link, nors Rusija tebespaudžia šalį, kad išlaikytų regione savo įtaką.

„Manau, ji turi (reikalingų) profesinių įgūdžių ir asmeninių savybių, – sakė A. Vučičius. – Esu įsitikinęs, kad ji dės didžiules pastangas.“

Šiuo metu A. Brnabič eina viešojo administravimo ministrės pareigas. Ji nepriklauso A. Vučičiaus valdančiajai Serbijos pažangos partijai, bet manoma, kad politikė yra jam ištikima.

„Nebūsiu žinoma kaip lesbietė“

Pernai į vyriausybę ją pakvietė tada premjero pareigas ėjęs A. Vučičius. Tąkart jo sprendimą gyrė ir istoriniu vadino teisių gynėjų grupės. Homoseksualūs asmenys šioje Balkanų valstybėje nuolat patiria diskriminaciją, priekabiavimą ir smurtą.

„Tikiuosi, tai praeis per tris ar keturias dienas, ir jau nebebūsiu žinoma kaip lesbietė ministrė“, – naujienų agentūrai AP tada sakė A. Brnabič.

Ketvirtadienį prezidento sprendimą pasmerkė prorusiškų nacionalistų grupė. Serbijos ortodoksų Bažnyčiai artima kraštutinių dešiniųjų partija „Dveri“ sakė, kad A. Brnabič kandidatūra aiškiai buvo pasiūlyta dėl Vakarų spaudimo.

„Galbūt valdančioji dauguma neturi jokio kito kandidato į ministro pirmininko postą, tik visus šitos vyriausybės veiksmus diktuojančių Vakarų įsiūlytą kandidatę?“ – klausė partijos atstovai.

Didžiojoje Britanijoje studijas baigusi A. Brnabič yra rinkodaros specialistė. Prieš pasukdama į politiką ji dirbo įvairiose JAV kompanijose.

Iki šiol buvo manoma, kad balandį į prezidentus išrinktas ekspremjeras A. Vučičius vyriausybės vadovu paskirs kokį nors lojalistą, kad išlaikytų jos kontrolę pats eidamas labiau simbolines šalies lyderio pareigas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
O KIEK BRIUSELYJE TOKIŲ SĖDI.KĄ DABAR JAU NE PAŽEIDŽIAMOS TEISĖS.ŽURNALISTUI REIK NUOBAUDAS TAIKYT UŽ SANTAIKOS KRUGDYMA.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių