Quantcast

Serbija uždraudė rengti „EuroPride“ eitynes

Serbijos pareigūnai antradienį uždraudė „EuroPride“ eitynes, pranešė šio renginio organizatoriai.

Apie sprendimą paskelbta likus kelioms dienoms iki planuoto visos Europos LGBTQ teisių šalininkų susibūrimo Belgrade.

„EuroPride“ kasmet vyksta vis kitoje šalyje, o Serbijoje šis renginys turėjo vykti pirmą kartą.

„Serbijos policija uždraudė šių metų „EuroPride“ eitynes, įteikdama oficialų pranešimą organizatoriams“, – sakoma Belgrado „Pride“ eitynių organizatorių pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

„Belgrado „Pride“ pasinaudos visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis, kad šis sprendimas būtų panaikintas“, – priduriama jame.

Vėliau Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad šeštadienio „EuroPride“ eitynės buvo uždraustos, taip pat uždraustas ir tą pačią dieną numatytas atsakomasis protestas.

„Beprasmiai konfliktai Belgrado gatvėse keltų pavojų eitynių dalyvių ir kitų piliečių saugumui“, – sakė vidaus reikalų ministras Aleksandaras Vulinas.

Nuo praėjusio mėnesio pabaigos, kai Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius paragino atšaukti renginį, įtampa Belgrade didėja, o šalies LGBTQ bendruomenė pasipiktino ir pažadėjo bet kokiu atveju rengti šeštadienį numatytas eitynes.

A. Vučičius sakė, kad Serbija „patiria spaudimą dėl įvairių rūšių problemų“, įskaitant neseniai vėl padidėjusią įtampą santykiuose su buvusia Kosovo provincija ir nerimą dėl energijos bei maisto, todėl „ateina momentas, kai tiesiog negali visko aprėpti“. 

„EuroPride“ organizatoriai pasmerkė prezidento komentarus ir teigė, kad vyriausybė neturi teisės atšaukti renginį.

Vienas iš renginio organizatorių Goranas Miletičius teigė, kad eitynės vyks nepaisant draudimo.

„Mes tikrai susirinksime ir eisime, kaip planuota“, – po antradienį paskelbto pranešimo naujienų agentūrai AFP sakė G. Miletičius.

Serbijoje tos pačios lyties asmenų santuokos teisiškai nepripažįstamos, o homofobija tebėra giliai įsišaknijusi, nepaisant to, kad per daugelį metų pavyko sumažinti diskriminaciją.

Dvejas pirmąsias „Pride“ eitynes Belgrade – 2001 ir 2010 metais – lydėjo smurtas. Nuo 2014-ųjų eitynės rengiamos reguliariai, tačiau per jas budi gausios teisėsaugos pajėgos.

Oficialus draudimas paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai tūkstančiai žmonių dalyvavo prieš „EuroPride“ nukreiptoje demonstracijoje Belgrade, kur baikeriai, stačiatikių dvasininkai ir kraštutinių dešiniųjų nacionalistai reikalavo uždrausti šias eitynes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ura

Ura portretas
Serbams

jo

jo portretas
Dėl putino rėmimo serbų nepalaikau, bet šiuo klausimu - malačiai.

Pagarba

Pagarba  portretas
Serbijai NE pidarastams iskripeliems siknalaiziems ligoniams!!!
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių