Quantcast

Serbija paminėjo 20-ąsias NATO antskrydžių metines

Serbija sekmadienį paminėjo NATO antskrydžių šalyje 20-ąsias metines. Pietų Serbijos Nišo mieste vakare į mitingą susirinko daugiau kaip 20 000 žmonių, tarp jų – prezidentas Aleksandras Vučičius. 19.45 val. – tuo metu, kai 1999 metų kovo 24-ąją buvo surengtos pirmosios atakos – sukaukė sirenos. Dideliame ekrane buvo rodomi tuometinių antskrydžių vaizdai.

„Mes stovėjome vieni priešais didžiausią pasaulio karinę galybę, – sakė A. Vučičius. – Jos tikslas buvo aiškus: mus įveikti ir mus pažeminti, tada dalį mūsų teritorijos atiduoti kitam“. Prezidentas priminė 2 500 civilių aukų ir „sugriautą šalį“. Serbija, anot jo, šiuos įvykius visuomet traktuos kaip „nusikaltimą“.

NATO 1999 metų kovo 24 dieną pradėjo savo oro antskrydžius prieš taikinius Serbijoje ir Juodkalnijoje, kad priverstų nutraukti smurtą prieš albanų kilmės gyventojus tada dar Serbijos Kosovo provincijoje. Antskrydžiai buvo tęsiami tol, kol tuometinis Serbijos prezidentas Slobodanas Miloševičius birželio 10-ąją nurodė išvesti serbų dalinis iš Kosovo.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ skaičiavimu, per NATO antskrydžius prieš Serbijos teritoriją žuvo 500 civilių. Serbija mini 2 500 žuvusiųjų.

Kosovo ministras pirmininkas Ramushas Haradinajus tviteryje pareiškė „didelį kosoviečių dėkingumą“ už NATO intervenciją. Buvusi Serbijos provincija 2008-aisiais paskelbė nepriklausomybę – Belgradas to iki šiol nepripažįsta. Per Kosovo karą žuvo daugiau kaip 13 000 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nikodemas

Nikodemas portretas
Gėda NATO, radioaktyviomis bombomis naikinusiai civilius žmones. O mes, nelaimei, priklausome tokiai organizacijai ir dar didžiuojamės!

Patikslinimas

Patikslinimas portretas
Serbija paminėjo 20-ąsias NATO ir JAV vykdomo genocido prieš Serbus metines

nuomonė

nuomonė portretas
NATO- teroristinė organizacija.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių