Quantcast

Serbija ir Kosovas pasiekė susitarimą priešpriešai pasienyje užbaigti

Serbija ir Kosovas ketvirtadienį pasiekė susitarimą priešpriešai pasienyje užbaigti, pranešė Europos Sąjungos pasiuntinys  Miroslavas Lajčakas (Miroslavas Laičakas).

Kaimynių pasienyje jau daugiau nei dešimt dienų tvyro įtampa, kilusi po to, kai Kosovas uždraudė į jo teritoriją įvažiuoti transporto priemonėms su serbiškais registracijos numeriais. Serbija jau daugelį metų taiko analogišką tvarką iš Kosovo važiuojančioms mašinoms.

Kosovui pasiuntus į pasienį specialiųjų policijos padalinių prižiūrėti, kad būtų laikomasi įvesto draudimo, ėmė maištauti vietos serbai, blokavę prie sienos vedančius kelius. Atsakydama Serbija pasiuntė į pasienį šarvuočių.  

Pagal tarpininkaujant ES Briuselyje pasiektą susitarimą Kosovas įsipareigojo iki šeštadienio atitraukti specialiuosius policijos padalinius, o serbai sutiko pašalinti barikadas. Pasienyje dviem savaitėms taip pat bus dislokuoti taikdariai iš NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo pajėgų Kosove (KFOR).

Abi pusės taip pat sutarė dėl laikino sprendinio automobilių registracijos numerių klausimu, kuris galios, kol bus pasiektas nuolatinis kompromisas.     

„Tusime susitarimą! Po dvi dienas vykusių intensyvių derybų ką tik pasiektas susitarimas dėl deeskalacijos ir kelio pirmyn“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Lajčakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kosovas ir yra Serbija ! Kosovo je Srbija !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių