Quantcast

Baltarusijoje prieš A. Lukašenką protestavo tūkstančiai moterų

Tūkstančiai moterų šeštadienį žygiavo Baltarusijos sostinės Minsko gatvėmis ragindamos atsistatydinti autoritarišką prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

Pirmą kartą per demonstracijas Baltarusijoje, kurios vyksta jau keturias savaites, „Moterų taikos žygyje“ pasirodė LGBT teisių rėmėjai su vaivorykštės vėliavomis. Tai rodytų, kad A. Lukašenkos oponentai pradeda elgtis drąsiau.

„LGBT žmonės reikalauja laisvės. Mes pavargome gyventi diktatūroje, kurioje paprasčiausiai neegzistavome“, – naujienų agentūrai AP telefonu sakė vaivorykštės vėliavą nešusi Ana Bredova.

Homoseksualumas 1994 metais Baltarusijoje buvo dekriminalizuotas, bet šalyje vis dar dažnai pasmerkiamas gėdai. Valdžia nėra teisiškai įregistravusi jokios LGBT organizacijos, šalyje draudžiamos tos pačios lyties asmenų santuokos.

Šeštadienio demonstracijoje dalyvavo maždaug 5 tūkst. moterų, paskelbė teisių gynimo centras „Viasna“. Milicija stebėjo demonstraciją, bet apie sulaikytus asmenis nepranešta.

Anksčiau šeštadienį Minske vyko šimtų studentų protestas, „Viasna“ pranešė, kad buvo sulaikyta 20 žmonių.

Moterų eisenos ir demonstracijos tapo neatsiejamu protestų dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, elementu. Oficialiais duomenimis, autoritarinis lyderis, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, gavo 80,1 proc., o jo pagrindinė varžovė Sviatlana Cichanouskaja – 10,12 proc. balsų. Opozicija ir Vakarų šalys tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti.

A. Lukašenkos oponentai suformavo Koordinacinę tarybą protestams ir valdžios perdavimui paskatinti.

Viena garsiausių Koordinacinės tarybos narių, S. Cichanouskajos patikėtinė Volha Kavalkova, kalinta Baltarusijoje už protestų organizavimą, šeštadienį pasirodė Lenkijoje. Ji reporteriams papasakojo, jog milicija naktį atėjo pas ją į kalėjimą ir pasakė, kad ji arba gali išvykti iš šalies, arba jai grės ilgas įkalinimas. Kaukėti milicininkai tuomet nuvežę ją prie sienos.

Baltarusijos pasieniečiai pranešė, kad V. Kavalkova perėjo sieną pėsčia.

„Rugsėjo 5 d. apie 2 valandą nakties ji pėsčiomis atėjo į Bruzgių kontrolės punktą, perėjo pasieniečių kontrolę, o po to (...) maršrutiniu autobusu išvyko į Lenkijos teritoriją“, – sakoma Valstybinio pasienio komiteto pranešime. 

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija šeštadienį naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad V. Kavalkova išleista iš kalėjimo dėl sveikatos būklės, gydytis.

Pati V. Kavalkova spaudos konferencijoje Varšuvoje pareiškė, kad buvo išvežta iš šalies taip pat, kaip ir S. Cichanouskaja. „Tai tampa blogu valdžios įpročiu: išvežti Baltarusijos piliečius arba [jų] neįleisti“, – sakė ji ir tai, kas vyko su ja pastarosiomis savaitėmis kalėjime, pavadino kankinimais.

S. Cichanouskaja kitą dieną po Baltarusijos prezidento rinkimų išvyko į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Na broliai baltarusiai muilas tikrai brangs pas jus jei nesusitvarkysit su vaivorykšte.... Paskui dar ir praidai bus jeigu ką.

ano

ano portretas
a Batka molodec ni babam ukazyvat kak stranoji upravliat

nevarykit

nevarykit portretas
tos pa cios propogandos kuria jau nieks netyki nes si papirktu durnu bobu sutve nevertos pa garbos nes tai lakuotais nagais tingines pajutusios dyko pinigo skoni?...
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių