Quantcast

Saugumo šaltinis: Libija išdavė JK Mančesterio sprogdintojo brolį

  • Teksto dydis:

Libija trečiadienį išdavė Jungtinei Karalystei mirtininko sprogdintojo Salmano Abedi (Salmano Abedžio), 2017 metais surengusio kruviną išpuolį Mančesterio mieste, brolį, pranešė pareigūnai.

Hashemas Abedi (Hašemas Abedis), suimtas praėjus kelioms dienoms po 22 gyvybes nusinešusios atakos, „yra lėktuve, skrendančiame į Britaniją“. Jis buvo perduotas JK ambasados darbuotojams, naujienų agentūrai AFP sakė vyrą sulaikiusių Libijos pajėgų atstovas.

Ahmedas Bin Salemas, Tripolyje įsikūrusių Specialiųjų atgrasymo pajėgų atstovas, pareiškė, kad H. Abedi buvo išduotas gavus atitinkamą teismo nurodymą. Šios pajėgos remia JT pripažįstamą vyriausybę, kontroliuojančią sostinę.

Į JK atskridęs H. Abedi buvo iškart suimtas už „nužudymą, pasikėsinimą nužudyti ir sąmokslą surengti sprogimą, galinti kelti pavojų gyvybėms“, pranešime nurodė Mančesterio policija.

22 metų libių kilmės britas S. Abedi detonavo bombą 2017-ųjų gegužės 22 dieną, kai minios žmonių ėjo iš JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande (Arianos Grandės) koncerto. Per išpuolį žuvo 22 žmonės ir pats sprogdintojas, daugybė žmonių buvo sužeisti.

Britų valdžia siekė H. Abedi ekstradicijos beveik dvejus metus, teigdama, kad šis asmuo prisidėjo prie atakos.

Neužilgo po išpuolio Libijos pajėgos suėmė H. Abedi ir jo tėvą Ramadaną Abedi (Ramadaną Abedį). H. Abedi pareiškė tyrėjams, kad tiek jis pats, tiek jo brolis priklauso džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“, ir prisipažino, kad žinojo apie planus surengti ataką, tuomet informavo Specialiosios atgrasymo pajėgos. Tų vyrų tėvui nebuvo iškelta jokių kaltinimų ir vėliau jis buvo paleistas.

Arešto orderį H. Abedi išdavė Vestminsterio magistratų teismas ir patvirtino JK vidaus reikalų sekretorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių