Quantcast

Saudo Arabijoje dėl žurnalisto nužudymo penkiems asmenims skirta mirties bausmė

Saudo Arabijoje už disidento žurnalisto Jamalo Khashoggio nužudymą Stambule 2018 metais penkiems asmenims skirta mirties bausmė, pirmadienį pranešė šalies prokuroras.

Dar trys asmenys nuteisti kalėjimo bausmėmis, o likusieji buvo išteisinti. Dėl nužudymo iš viso buvo teisiama vienuolika įtariamųjų.

„Teismas skyrė mirties bausmes penkiems vyrams, tiesiogiai dalyvavusiems nužudyme“, – teigiama prokuroro pranešime.

J. Khashoggis – žinomas Saudo Arabijos vyriausybės kritikas, nužudytas savo šalies konsulate Stambule 2018-ųjų spalį. Žmogžudystę, kaip teigiama, įvykdė Saudo Arabijos agentų komanda.

Spalio 2 dieną J. Khashoggis įėjo į Saudo Arabijos konsulatą Stambule, Turkijoje, ir daugiau iš jo neišėjo. Žurnalistas ėjo pasiimti dokumentų, kad galėtų vesti savo sužadėtinę turkę Hatice Cengiz, kuri tuo metu laukė J. Khashoggio prie konsulato.

Jungtinių Tautų (JT) ekspertė padarė išvadą, kad J. Khashoggio žmogžudystė buvo iš anksto suplanuota „neteisminė egzekucija“. JT specialioji pranešėja Agnes Callamard teigė, kad turi būti atliekamas tyrimas dėl individualios Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano atsakomybės dėl nužudymo. Princas neigė bet kokias sąsajas su nusikaltimu.

J. Khashoggio nužudymas sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir pakenkė Saudo Arabijos reputacijai.

J. Khashoggi nužudymo byloje teisingumas „buvo trypiamas“, sako RFS

Saudo Arabijos teismo pirmadienio nuosprendžiais penkiems asmenims skirti mirties bausmes dėl žurnalisto nužudymo „buvo trypiamas“ teisingumas, paskelbė Paryžiuje įsikūrusi žiniasklaidos laisves ginanti tarptautinė nevyriausybinė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF).

Organizacijos generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as (Kristofas Deluaras) socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad šiuos nuosprendžius „galima interpretuoti kaip priemonę amžiams nutildyti įtariamuosius, būdą neleisti jiems kalbėti ir taip geriau nuslėpti tiesą“.

Už uždarų durų vykusiu teismo procesu „nebuvo paisoma tarptautinių teisingumo standartų“, sakė jis ir pridūrė: „Teisingumas buvo trypiamas.“

„Procedūros tamsa ir įrodymų slėpimas neleidžia mums įsivaizduoti“, kodėl keli kiti asmenys buvo nuteisti arba išteisinti, sakė Ch. Deloire'as.

„Vis dar tikimės nuodugnaus informavimo“, – nurodė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kopūstas.

Kopūstas.  portretas
Ot Tvarka, o kada Lietuvoj bus Galva už galvą?!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių