Quantcast

Saudo Arabija „visiškai atmeta“ JAV vertinimą dėl J. Khashoggi nužudymo

Saudo Arabija penktadienį pareiškė „visiškai atmetanti“ išslaptintą JAV ataskaitą, tiesiogiai susiejančią Saudo Arabijos sosto įpėdinį Mohammedą bin Salmaną (Mohamedą bin Salmaną) su brutaliu Rijadą kritikavusio žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymu 2018 metų spalį.

„Saudo Arabijos Karalystės vyriausybė visiškai atmeta neigiamą, neteisingą ir nepriimtiną vertinimą ataskaitoje, susijusioje su Karalystės vadovybe, ir pažymi, kad ataskaitoje yra klaidingos informacijos ir išvadų“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Penktadienį prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos paskelbtoje ataskaitoje JAV žvalgyba padarė išvadą, kad Saudo Arabijos sosto įpėdinis „patvirtino operaciją Stambule, Turkijoje, siekiant paimti į nelaisvę ar nužudyti Saudo Arabijos žurnalistą Jamalą Khashoggi“.

Dvejų metų senumo ataskaitoje dalis informacijos yra nuasmeninta.

Saudo Arabija anksčiau tvirtino, kad J. Khashoggi žuvo per nesėkmingą operaciją, ir kategoriškai neigė, kad su ja yra susijęs sosto įpėdinis.

„Išties netinkama, jog ši ataskaita su nepagrįstomis ir klaidingomis išvadomis paskelbiama Karalystei aiškiai pasmerkus šį bjaurų nusikaltimą, o Karalystės vadovybei žengus būtinus žingsnius, kad tokia tragedija daugiau niekada nepasikartotų“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

„Karalystė atmeta bet kokias priemones, kuriomis kėsinamasi į jos vadovybę, suverenumą ir jos teismų sistemos nepriklausomumą“, – pridūrė ministerija.

Princo Mohammedo bin Salmano kritikas J. Khashoggi 2018-ųjų spalį buvo įviliotas į Saudo Arabijos konsulatą Stambule, kur jį nužudė ir jo kūną sukapojo Rijado pasiųsta smogikų komanda, kuriai vadovavo sosto įpėdinio aukščiausio rango patarėjas Saudas al Qahtani (Saudas Kahtanis).

„Nuo 2017 metų sosto įpėdinis absoliučiai kontroliavo karalystės saugumo ir žvalgybos operacijas, todėl labai mažai tikėtina, kad Saudo Arabijos pareigūnai būtų atlikę tokio pobūdžio operaciją be sosto įpėdinio leidimo“, – sakoma amerikiečių ataskaitoje.

Po ataskaitos paskelbimo JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sakė, kad Vašingtonas nori „perkalibruoti“ savo santykius su Rijadu, bet nenori jų nutraukti. Saudo Arabija yra sena JAV saugumo partnerė Artimuosiuose Rytuose.

Nors piktinasi ataskaita, Rijadas taip pat pabrėžė, kad nori išsaugoti santykius su Vašingtonu.

„Saudo Arabijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų partnerystė yra stipri ir tvirta“, – nurodė Užsienio reikalų ministerija.

„Tikimės išlaikyti tvirtus pamatus, suformavusius Karalystės ir Jungtinių Valstijų atsparios strateginės partnerystės gaires“, – sakoma pareiškime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nafta valdo. Slykstynes.

LAUKIAME ....

LAUKIAME .... portretas
Laukiame "didingos" Amerikos sankcijų Saudo Arabijai. Tik...to tikrai nebus, nes nuo to nukentės Amerikos ekonomika. Čia ir pasibaigia banditinės Amerikos "demokratija" ir "teisingumas"...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių