Quantcast

Saudo Arabija įkalino 10 egiptiečių už bandymą surengti karo atminimo renginį

  • Teksto dydis:

Saudo Arabijos teisėjas 10 egiptiečių vyrų pirmadienį skyrė iki 18 metų laisvės atėmimo bausmę už bandymą surengti 1973 metų arabų ir Izraelio karo atminimo renginį, naujienų agentūrai AFP pranešė du nuteistųjų giminaičiai.

Vyrai, priklausantys Egipto nubių tautinei mažumai, buvo pripažinti kaltais dėl bandymo įkurti „teroristinę grupę“, sakė vienas iš giminaičių, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, baimindamasis represijų.

Pirmą kartą egiptiečiai vyrai buvo suimti 2019 metų spalį už bandymą organizuoti atminimo renginį, nors ankstesniais metais tokie renginiai vyko be incidentų.

2020 metų gruodį jie buvo paleisti nepareiškus kaltinimų, o kitų metų liepą vėl suimti.

„Labai pykstu dėl didžiulės neteisybės, kurią patyrė mūsų žmonės“, – sakė giminaitis.

Teisių gynimo grupės, įskaitant „Amnesty International“, anksčiau ragino paleisti vyrus.

Praėjusiais metais paskelbtame pareiškime „Amnesty International“ pasmerkė jiems iškeltą bylą kaip teisingumo „parodiją“.

Teisių gynėjų grupės teigė, kad vyrai buvo persekiojami „už taikų naudojimąsi savo teise į saviraiškos laisvę, bandant organizuoti bendruomenės renginį“.

Pareiškime teigiama, kad vyrams „neleista reguliariai susitikti su šeima, o leista bendrauti tik su vyriausybės paskirtais advokatais“, ir kad „mažiausiai du iš jų yra senyvo amžiaus ir silpnos sveikatos“.

Trys iš šių vyrų yra vyresni nei 60 metų, pirmadienį AFP sakė giminaitis.

Pasak „Amnesty International“, Saudo Arabijos saugumo pareigūnai tuo metu juos kritikavo „už tai, kad renginio skelbimo plakate nebuvo Egipto prezidento Abdelio Fattaho al Sisi (Abdelio Fataho Sisio) nuotraukos“.

Šie nuosprendžiai paskelbti žmogaus teisių grupėms smerkiant tai, ką jos vadina didėjančiomis politinės saviraiškos represijomis Saudo Arabijoje – absoliutinėje monarchijoje, kurioje neleidžiami protestai ar politinė opozicija.

Pastarosiomis savaitėmis dvi Saudo Arabijos moterys buvo nuteistos kalėti kelis dešimtmečius, kaip manoma, už tai, kad platformoje „Twitter“ rašė ir platino vyriausybę kritikuojančius įrašus.

Praėjusį mėnesį AFP matytame teismo dokumente teigiama, kad viena iš moterų buvo nuteista už tai, kad naudodamasi „Twitter“ socialiniu tinklu „metė iššūkį“ galingam faktiniam karalystės valdovui, sosto įpėdiniui princui Mohammedui bin Salmanui (Mohamedui bin Salmanui).

Saudo Arabijos pareigūnai šių bylų nekomentavo, o susisiekti su jais dėl komentaro apie egiptiečiams paskelbtus nuosprendžius pirmadienį nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>patarimas

>patarimas portretas
grauzk kupranugario baranka, nusilenk busimam pakaruokliui putleriui.

patarimas

patarimas portretas
Eik , pabandyk pasodinti, stratege ant puoduko. Pažiūrėsim, kas iš to gausis.

Strategai

Strategai portretas
Laikas arabus sodinti atgal ant kupranugariu. Jei jie eme palaikyti fasistini kremliu, tai laikas jau atgal i jurtas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių