Quantcast

Šaltiniai: JK, Ukraina, Turkija bus pakviestos į Europos politinės bendrijos susitikimą

Jungtinė Karalystė, Ukraina ir Turkija turėtų būti kelios iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių, pakviestų dalyvauti kitą mėnesį Prahoje vyksiančiame pirmajame Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime, trečiadienį pranešė šaltiniai Bendrijoje.

„Netrukus bus išsiųsti kvietimai“ į spalio 6 dieną įvyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriuos taip pat turėtų gauti šešių Vakarų Balkanų šalių, Norvegijos, Šveicarijos, Moldovos, Sakartvelo, Armėnijos ir Azerbaidžano vadovai, teigė šaltiniai.

27 ES šalys kviečiamos automatiškai.

Idėją sukurti politinio dialogo ir bendradarbiavimo platformą su panašiai mąstančiomis viso žemyno šalimis anksčiau šiais metais iškėlė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas).

Praėjusį mėnesį paramą šiai iniciatyvai išreiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas).

Planuojama, kad ši platforma apims šalis, norinčias prisijungti prie ES, pavyzdžiui, Ukrainą, Turkiją, Moldovą, Sakartvelą ir Vakarų Balkanų valstybes, taip pat šalis, kurios mielai lieka už ES ribų, tokias kaip Šveicarija ir Norvegija.

Britanija yra vienintelė buvusi Europos Sąjungos narė.

„Sąrašas yra galutinis“, – sakė vienas Europos diplomatas, o kitas teigė, kad „dar vyksta konsultacijos“.

Pirmasis naujojo formato viršūnių susitikimas įvyks spalio 6–7 dienomis Prahoje, nes Čekija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja ES.

Pagrindinis tikslas – „surengti politinę diskusiją Europos žemynui svarbiais strateginiais klausimais“, sakė šaltinis bloke.

„Pagrindiniai klausimai bus Rusijos karas prieš Ukrainą, energetikos krizė ir ekonominė padėtis“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę vykusiose diskusijose su ambasadoriais Prancūzijos prezidentas E. Macronas pareiškė, kad naujasis Europos politinis forumas rinksis kas pusmetį.

Jis pridūrė, kad Turkijos, kuri turi įsisenėjusių pasienio ginčų su ES narėmis Graikija ir Kipru, dalyvavimo klausimas buvo iškeltas daugelio kitų narių ir bus svarstomas.

Kas dėl JK, kvietimas bus išsiųstas naujajai ministrei pirmininkei Liz Truss (Liz Tras).


Šiame straipsnyje: JKUkrainaTurkijapolitinės bendrijos susitikimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių