Quantcast

Šaltiniai: „Hamas“ šią savaitę rinks naują Gazos Ruožo vadovą

Islamistų judėjimas „Hamas“ šią savaitę rinks savo politinio padalinio Gazos Ruože vadovą – judėjimo de facto lyderį šiame palestiniečių anklave, antradienį naujienų agentūrai AFP sakė „Hamas“ šaltiniai.

Šiuo metu šį svarbų postą užima Yahya Sinwaras (Jahja Sinvaras), buvęs „Hamas“ sukarinto sparno vadas, daugiau kaip du dešimtmečius kalėjęs Izraelio kalėjime ir paleistas 2011 metais per apsikeitimą kaliniais.

Y. Sinwaras yra vienas iš penkių rinkimuose dalyvaujančių kandidatų. Tarp jo varžovų yra Nizaras Awadallah (Nizaras Avadala), buvęs „Hamas“ patariamosios tarybos – Šuros – vadovas.

„Hamas“ šaltiniai, kurie pageidavo likti anonimais, sakė, kad balsavimas bus surengtas „šią savaitę“, o rezultatas bus paskelbtas „kitą savaitę“.

Y. Sinwaras buvo išrinktas 2017 metais.

Rinkimai rengiami prieš gegužės 22-ąją įvyksiančius palestiniečių parlamento rinkimus – pirmą palestiniečių balsavimą per 15 metų.

„Hamas“, kuris Izraelio blokuojamą Gazos Ruožą valdo nuo 2007-ųjų, yra svarbus žaidėjas šiuose rinkimuose, kaip ir palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso (Mahmudo Abaso) vadovaujamas judėjimas „Fatah“, kontroliuojantis Izraelio okupuotą Vakarų Krantą.

„Hamas“ vidaus rinkimus paprastai gaubia paslaptis, bet kai kurie šios islamistų grupės lyderiai ragina tai daryti skaidriau.

Viso „Hamas“ politinio sparno lyderis Ismailas Haniyeh (Ismailas Hanija) šiuo metu gyvena Katare.

Netrukus turėtų vykti rinkimai ir į šį postą; I. Haniyeh tikriausiai varžysis su savo pavaduotoju Jamalu al Aruri (Džamalu Aruriu) ir buvusiu „Hamas“ lyderiu Khaledu Meshalu (Chaledu Mešalu).

Be politinio sparno, „Hamas“ turi sukarintą sparną, kuriam Gazos Ruože priklauso tūkstančiai kovotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių