Quantcast

Šaltiniai: ES valstybės pirmadienį aptars lankstų „Brexit“ atidėjimo terminą

Europos Sąjungos valstybės narės pirmadienį, likus kelioms dienoms iki spalio 31-ąją dabar numatomo „Brexit“ , susirinks aptarti Jungtinės Karalystės išstojimo atidėjimo laikotarpiui iki trijų mėnesių, sakė šaltiniai bloke.

Valstybių narių ambasadoriai turi susitikti 10 val. (11 val. Lietuvos laiku). Jie aptars „Brexit“ atidėjimą iki sausio 31-osios, bet taip pat kaip galimas JK išstojimo datas svarstys lapkričio 30-ąją ir grodžio 31-ąją, jei britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) anksčiau galės prastumti šalies parlamente neseniai su ES pasiektą „Brexit“ susitarimą, nurodė šaltiniai.

Britų parlamentarai pirmadienį po pietų turi balsuoti dėl B. Johnsono raginimo gruodžio 12-ąją sušaukti pirmalaikius rinkimus, o jo pasiektas susitarimas su Briuseliu parlamentui patvirtinti būtų pateiktas kito mėnesio pradžioje.

ES valstybės narės praėjusią savaitę sutarė, kad esamomis aplinkybėmis norint išvengti JK išstojimo be sutarties reikės naujo „Brexit“ atidėjimo, bet kelios šalys, pirmiausia – Prancūzija, turi abejonių dėl to, kuriam laikui reiktų atidėti „Brexit“.

Pasak Prancūzijos, turi būti rimtas pateisinimas dar vienam „Brexit“, turėjusio įvykti šių metų kovo 29 dieną, atidėjimui.

B. Johnsonas buvo priverstas atsisakyti savo pažado išstoti iš ES spalio 31-ąją, kai parlamentarai pareikalavo jo prašyti daugiau laiko, kad jie galėtų aptarti jo pasiektas „skyrybų“ sąlygas.

Tuo metu Britanijoje dvi mažesniosios opozicinės partijos – Škotijos nacionalinė partija (SNP) ir Liberalų demokratų partija (LDP) – sakė, jog pritars pirmalaikiams rinkimams, bet su sąlyga, kad B. Johnsonas atidės balsavimą dėl savo „Brexit“ susitarimo po rinkimų, kurių jos nori gruodžio 9-ąją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių