Quantcast

Sakartvelo valdančioji partija ruošiasi formuoti naują vyriausybę

Sakartvelo valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ pirmininkas Iraklis Kobachidzė išreiškė apgailestavimą dėl premjero Georgijaus Gacharijos atsistatydinimo ir pareiškė, kad ruošiamasi formuoti naują vyriausybę.

Ketvirtadienį per spaudos konferenciją Tbilisyje I. Kobachidzė patvirtino, kad partijoje kilo nesutarimų su buvusiu premjeru dėl opozicinės partijos „Vieningasis nacionalinis judėjimas“ lyderio Nikanoro Melijos.

G. Gacharija anksčiau ketvirtadienį paskelbė paliekantis premjero postą dėl planų įvykdyti teismo sprendimą dėl opozicionieriaus N. Melijos suėmimo.

„Mūsų politinėje komandoje iš tiesų vyko diskusija dėl Nikanoro Melijos atžvilgiu teismo paskelbto sprendimo vykdymo terminų. Georgijaus Gacharijos pozicija šiuo klausimu skyrėsi nuo kitų komandos narių. Deja, argumentų šiai jo pozicijai pagrįsti mes neišgirdome“, – sakė „Sakatvelo svajonės“ lyderis.

Anot jo, esminis klausimas buvo, ar valdžia gali užtikrinti įstatymų vykdymą.

„Visiems kitiems komandos nariams atsakymas į šį klausimą buvo aiškus. Šalis, negalinti užtikrinti įstatymų vykdymo, ypač, kai dėl nusikaltėlių ji susiduria su tokiu iššūkiu, negali gyvuoti kaip valstybė. Be to, įstatymų nevykdymas skatins poliarizaciją bei radikalizaciją, ir mūsų uždavinys – ryžtingai ginti valstybės orumą“, – sakė I. Konachidzė.

Jis pažymėjo, kad atsistatydinus premjerui Vidaus reikalų ministerija priėmė logišką sprendimą „laikinai atidėti Nikanoro Melijos sulaikymą“.

„Dabar mūsų komandos dėmesys bus sutelktas į naujos vyriausybės formavimą“, – sakė valdančiosios partijos lyderis.

Penktadienį į posėdį renkasi partijos politinė taryba.

„Kandidatūros į premjero postą kol kas neįvardijamos. Viskas paaiškės rytoj per partijos politinės tarybos posėdį“, – savo ruožtu sakė vienas „Sakartvelo svajonės“ lyderių Givis Mikanadzė.

Anksčiau ketvirtadienį G. Gacharija pranešė nusprendęs atsistatydinti, nes „mūsų komandoje man nepavyko pasiekti bendro sutarimo dėl teismo sprendimo sulaikyti Nikanorą Meliją vykdymo“.

„Esu tikras, kad didžiausia rizika mūsų šaliai, jos ateičiai ir ekonominei plėtrai yra mūsų poliarizacija ir konfrontacija tarp mūsų“, – per spaudos konferenciją Tbilisyje kalbėjo G. Gacharija.

Išvakarėse Tbilisio miesto teismas patenkino prokuratūros prašymą pakeisti N. Melijai skirtą kardomąją priemonę – užstatą – į suėmimą.

Prieš dvejus metus teismas įpareigojo deputato teisinės neliečiamybės netekusį „Vieningojo nacionalinio judėjimo“ lyderį sumokėti 30 tūkst. larių (apie 7,5 tūkst. eurų) užstatą ir nurodė jam nuolat nešioti elektroninę stebėjimo priemonę – apyrankę, vykstant ikiteisminiam tyrimui byloje dėl 2019 metų birželio 20 dieną vykusių neramumų, kai šimtai radikaliai nusiteikusių opozicionierių pabandė įsiveržti į parlamentą, organizavimo.

Pernai spalį N. Melija vėl buvo išrinktas į parlamentą. Viename iš opozicijos mitingų lapkričio 1 dieną jis viešai nusiėmė elektroninę apyrankę ir sviedė ją miniai. Dėl šių veiksmų teismas lapkritį peržiūrėjo ankstesnį sprendimą ir padidino užstatą dar 40 tūkst. larių (apie 10 tūkst. eurų). Teismas įpareigojo N. Meliją sumokėti užstatą per 50 dienų.

„Vieningojo nacionalinio judėjimo“ lyderis teismo sprendimo neįvykdė, pareiškęs, kad jam iškelta baudžiamoji byla yra „politinis persekiojimas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių