Quantcast

Sakartvelo premjeras: „užsienio agentų“ įstatymas bus priimtas nepaisant protestų

Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė pirmadienį pareiškė, kad antradienį Kaukazo šalies parlamentas priims įstatymą dėl užsienio įtakos nevyriausybinėms organizacijoms, nepaisant kelias savaites trunkančių protestų ir didėjančios įtampos.

„Rytoj Sakartvelo parlamentas vykdys daugumos gyventojų valią ir priims įstatymą per trečiąjį svarstymą“, – sakė I. Kobachidzė per televiziją, Tbilisyje tęsiantis masiniams protestams.

Jis perspėjo, kad jei valdžios institucijos atsitrauks, Sakartvelas praras suverenitetą ir jį „lengvai ištiks Ukrainos likimas“, nors neaišku, ką būtent jis turėjo omenyje.

I. Kobachidzė taip pat sakė, kad jei įstatymo projekto bus atsisakyta, Tbilisis bus priverstas nusileisti dėl kitų įstatymų, pavyzdžiui, dėl „tos pačios lyties [santuokų] įteisinimo“ ir „nekontroliuojamos imigracijos“.

Premjeras kalbėjo tuo metu, kai studentai pradėjo dar vienas eitynes prie parlamento. Šimtai jų paskelbė streiką ir protestavo visą pirmadienį.

Įstatymą oponentai pasmerkė kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“, kuriuo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, analogą.

Protestuotojai, daugiausia jaunimas, yra įsiutę dėl įstatymo projekto, sakydami, kad jis sužlugdys Kaukazo šalies viltį įstoti į Europos Sąjungą ir reikš demokratijos pabaigą šalyje.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“, kuri pernai buvo priversta atsisakyti panašaus įstatymo projekto dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo, tvirtina kad juo siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Jei įstatymas bus priimtas, visos nepriklausomos nevyriausybinės (NVO) ir žiniasklaidos organizacijos, gaunančios daugiau kaip 20 proc. savo lėšų iš užsienio, turės užsiregistruoti kaip „organizacija, veikianti pagal užsienio valstybės interesus“.

Anksčiau pirmadienį parlamentarai per kelias minutes prastūmė įstatymo projektą parlamento teisės komitete, taip atverdami kelią jo priėmimui trečiuoju skaitymu antradienį.

Dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį protestavo prieš įstatymo projektą, o kai kurie iš jų liko visą naktį, kad neleistų valdančiosios partijos parlamento nariams pirmadienį įeiti į parlamento pastatą.

Auštant naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kaip policija sulaikė ir sumušė grupę protestuotojų.

Protestuotojai kaltina „Sakartvelo svajonę“ meluojant, kai sako, kad šalis įstos į ES.

Jie teigia, kad įstatymo projektas priartins Sakartvelą prie autoritarinės Rusijos.

Nuo 2012 metų valdžioje esanti „Sakartvelo svajonė“ protestuotojus vaizduoja kaip smurtaujančią minią ir gina įstatymą kaip būtiną šalies suverenumui užtikrinti.

Balandžio pradžioje „Sakartvelo svajonė“ netikėtai vėl pateikė įstatymo projektą parlamentui.

Nuo tada valdančiosios partijos pirmininkas milijardierius Bidzina Ivanišvilis, kuris turtus susikrovė Rusijoje, paskelbė nevyriausybines organizacijas vidiniu priešu, apkaltino jas dirbant užsienio vyriausybėms ir rengiant revoliuciją.

Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili, atsiribojusi nuo valdančiosios partijos politikos, pažadėjo vetuoti įstatymą, jei jis bus oficialiai priimtas per trečiąjį svarstymą. Tačiau valdančioji partija turi pakankamai parlamentarų, kad galėtų atmesti veto.

Pareigūnai dažnai kaltina protestuotojus ir opoziciją ryšiais su ankstesne vyriausybe, kuriai vadovavo jų priešininkas Michailas Saakašvilis, šiuo metu sėdintis kalėjime.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomonė

Nuomonė portretas
Jaunimeliui yra sveika įkrėsti į kailį, prideda proto.

Aš manau

Aš manau  portretas
labai gerai Gruzijos parlamentas padarys kad priims šį įstatymą, sekmės !!!!!

Arvys

Arvys portretas
Bręsta revoliucija Sakartvele. Jei prasidės tai visa šita kasaoska sutve turės didelių problemų, gruzinai taip lengvai nenusileis
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių