Quantcast

S. Lavrovas: su JAV turbūt pavyks susitarti dėl naujosios START sutarties pratęsimo

  • Teksto dydis:

Maskva tikisi, kad derybos su Vašingtonu dėl naujosios START sutarties pratęsimo baigsis pozityviai, bet susirūpinimas išlieka, antradienį sakė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pagal naująją START sutartį, palyginti su Šaltojo karo metais, buvo gerokai sumažintas branduolinių kovinių galvučių skaičius. Sutartis turi liautis galioti 2021 metais.

„Kalbant apie mūsų poziciją, tikrai esame susirūpinę... dėl Jungtinių Valstijų deklaruoto povandeninių laivų „Trident“ leidimo įrenginių ir sunkiųjų bombonešių pertvarkymo“, – sakė S. Lavrovas pasibaigus deryboms su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėju).

Taip jis atsakė į žurnalistų klausimą, ar Vašingtonas pasirengęs dar penkeriems metams pratęsti susitarimą, kaip siūlo Maskva.

„Į klausimą, ką darys Rusija, jei šis susirūpinimas išliks, norėčiau neatsakinėti, nes mes dabar remiamės tuo, kad galėsime susitarti dvišalėje bendroje konsultacinėje komisijoje“, – sakė S. Lavrovas.

„Spėlioti, kas bus, o ko nebus – tikriausiai ne diplomatų užduotis. Mūsų užduotis – siekti rezultato; taip ir elgsimės“, – pridūrė jis.

Ministras priminė, kad sutartyje numatytos „konkrečios procedūros, turinčios sudaryti sąlygas antrai šaliai įsitikinti, jog ši konversija, pertvarkymas įvykdyti taip, kad nebūtų galima grąžinti atitinkamų leidimo įrenginių ir bombonešių branduolinio potencialo“.

„Šie klausimai aptariami bendroje konsultacinėje komisijoje, prižiūrinčioje susitarimo vykdymą, ir tikimės, kad šis aptarimas galiausiai duos pozityvų rezultatą“, – sakė S. Lavrovas.

M. Pompeo savo ruožtu patvirtino, kad per derybas buvo kalbama ir apie „naująją START sutartį, galimą jos pratęsimą“.

„Tačiau šios derybos apims ir platesnius klausimus, ir man atrodo, kad mums naudinga išspręsti šį klausimą“, – sakė jis.

Iki šiol JAV faktiškai atsisakydavo derėtis dėl naujosios START sutarties pratęsimo dar penkeriems metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
JAV ir Rusijos sutartis neturi joms trukdyt ginkluotis prieš Kiniją.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių