Quantcast

Baltarusių opozicijos lyderės S. Cichanouskajos vyras stojo prieš teismą

Baltarusių opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos vyras ketvirtadienį stojo prieš teismą, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Teismo procesas prasidėjo praėjus daugiau nei 10 mėnesių po to, kai Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai, išprovokuoti ginčijamų prezidento rinkimų.

Didžiulės antivyriausybinės demonstracijos prasidėjo pernai rugpjūtį, kai beveik tris dešimtmečius Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė laimėjęs prezidento rinkimus ir užsitikrinęs šeštą kadenciją.

Baltarusių opozicija ir Vakarų demokratijos šiuose rinkimus laiko suklastotais.

Opozicionierius ir populiarus „Yotube“ vaizdo tinklaraštininkas Siarhejus Cichanouskis ketino varžytis su A. Lukašenka prezidento rinkimuose, tačiau buvo suimtas. Ketvirtadienį jis stojo prieš teismą pietrytiniame Gomelio mieste.  

S. Cichanouskiui gresia iki 15 metų nelaisvės.

Kartu su juo teisiami dar penki aktyvistai, tarp jų opozicionierius Mikalajus Statkevičius.

S. Cichanouskis buvo sulaikytas netrukus po to, kai paskelbė ketinąs kandidatuoti prezidento rinkimuose. Jam buvo pareikšti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimų.

S. Cichanuoskaja nusprendė balotiruotis vietoje įkalinto vyro. Ši politikos naujokė greitai pelnė populiarumą ir tapo pagrindine A. Lukašenkos varžove rinkimuose. 

Teismo posėdis Gomelyje vyko už uždarų durų, tardymo izoliatoriuje, kur jau ilgiau nei metus laikomas S. Cichanouskis, nurodė „Viasna“. 

Sunkius nusikaltimus tiriantis Baltarusijos tyrimų komitetas kovo mėnesį pareiškė, kad S. Cichanouskis ir jo bendrininkai per socialinius tinklus „manipuliavo visuomenės sąmone“. 

Anot tardytojų, jų „melagingi“ kreipimaisi paskatino šimtus žmonių prisijungti prie gatvėse vykusių riaušių ir kitos veiklos, „šiurkščiai pažeidžiančios viešąją tvarką“.  

„Visi supranta, kad tai ne teismas, o asmeninis kerštas ir atsakomasis smūgis iš asmens, užgrobusio ir išlaikančio valdžią naudojant smurtą“, – sakė 38 metų S. Cichanouskaja ketvirtadienį paskelbtoje vaizdo žinutėje.   

Prasidėjus antivyriausybiniams protestams S. Cichanouskaja buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos ėmėsi sankcijų prieš A. Lukašenką ir jo sąjungininkus už brutalų protestų slopinimą. 

Minsko režimui malšinant protestus, buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių. Daugelis jų vėliau sakė patyrę kankinimus ir patyčias. Per demonstracijas mažiausiai keturi žmonės žuvo.

Anksčiau šią savaitę ES, JAV ir Jungtinė Karalystė paskelbė naujų sankcijų Minsko režimui už priverstinį oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio nutupdymą praėjusį mėnesį. Tąsyk pareigūnai sulaikė šiuo lėktuvu skridusį baltarusių opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių ir jo draugę – Vilniuje studijuojančią Rusijos pilietę Sofiją Sapegą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ko nusipelnė- tą ir gaus.

pertekliniai kostiumuoti

pertekliniai kostiumuoti portretas
taip,JI gera vyro zmona,,taciau --- ji negera vaiku MOTINA [[ji izhuuuli-naglaja,,taciau pernai uz ja balsavo apie 10% bialorusiu,,,,ir kodel musu vyriausybes atstovai suteike "platforma"" Bialorusijos opozicionierei ,kuria palaike toks mazas kiekis jos tautos???! Ir jei kada Bialorusijoje pasikeistu santvarka[?!] tautieciai nepasirinks ja tautai vadovauti[[10%,buvo,o veliau ji bus pamirsta]. {{{ Musu nauja vyriausybe taippat -apsijuoke ir prijaucianciu naujai atvykusioms i vyriausybe pritaria gal 8% jei ivyktu kas extra--tu mergeliu neis gelbeti niekas}}}

pertekliniai kostiumuoti

pertekliniai kostiumuoti portretas
Moteris -Motina pirmiausia privalo RUPINTIS vaikais;;vyras yra KOVOTOJAS -lyderis kovoje. ..ji gali isivaizduoti save bet kuo --net Sv.Petru ,bet pagarbos neuzsitarnaus,,[[tik minimali dalele bialorusiu palaiko jos teiginius]] ji neatlieka motinos vaidmens ir savo vaikus pastate i pavoju. Galetu neberodyti lietuviams tos begles ziniasklaida ;;turime savo bedu ir beeedziu
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių