Quantcast

S. Cichanouskaja: režimo kerštas Lietuvai ir ES siunčiant migrantus yra pasibjaurėtinas

Minsko režimo veiksmai siunčiant nelegalius migrantus ir uždarant ambasadas yra pasibjaurėtinas kerštas Lietuvai, Lenkijai bei visai Europos Sąjungai (ES) dėl įvestų sankcijų, sako Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

„Lietuva stipriai remia baltarusius ir, žinoma, tai režimas daro siekdamas keršto. Nelegalių migrantų siuntimas prie sienų, ambasadų uždarymas – tai yra pasibjaurėtini nelegalaus režimo politikos metodai. Kas gali būti padaryta – reikia kovoti kartu, tiek viduje šalies, tiek išorėje“, – per spaudos konferenciją Vilniuje trečiadienį sakė S. Cichanouskaja.

Baltarusijos opozicijos lyderė taip pat teigė neabejojanti, kad Aliaksandro Lukašenkos sprendimai išsiųsti Lietuvos diplomatus ir taip faktiškai uždaryti Lietuvos ambasadą Minske bei konsulatus šalyje yra „atsakas į mano ofisui Lietuvoje suteiktą oficialų statusą“.

„Vakar kalbėjau su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda ir padėkojau jam už Lietuvos ryžtingumą. Mes toliau dirbsime atidarydami panašius ofisus kitose šalyse. Šios atstovybės dirbs su užsienio politikais, baltarusių diaspora, taip palaikant Baltarusiją tarptautinėje darbotvarkėje. Bet pagrindinis tikslas yra padėti baltarusių organizacijoms ir iniciatyvoms Baltarusijoje“, – kalbėjo S. Cichanouskaja. 

Ji taip pat pabrėžė, kad „skaudu skaityti žinias“ apie teisiamus, kankinamus politinius kalinius bei apie tai, kaip už įvestas sankcijas ES keršydamas Minsko režimas „kartu neišleidžia iš šalies baltarusių“.

„Bet noriu, kad jūs atsimintumėte: visa tai režimas daro, nes jau daugiau nei metus nekontroliuoja to, kas vyksta šalyje, dėl neužtikrintumo jis daro klaidų, bando mus dar labiau įbauginti, nutraukia visas paramos programas, ryšius su išoriniu pasauliu. Mūsų visų užduotis – daryti tai, kas yra mūsų jėgoms, neklystant iš kelio ir jau dabar padėti tiems, kuriems jis pakenkė, o tai, ką jis sugriovė – atstatyti“, – pabrėžė Baltarusijos opozicijos lyderė.

Ji sakė, kad jau 530 asmenų Baltarusijoje pripažinti politiniais kaliniais, įskaitant antradienį 14 metų laisvės atėmimo nuteistą vieną pagrindinių opozicijos veikėjų Viktarą Babaryką, jos pačios vyrą Siarhejų Cichanouskį, kartu teisiamą Nikolajų Statkevičių.

S. Cichanouskaja teigė, kad jos komanda jau parengė reabilitacijos aktą, kuris leistų „kai tik bus galimybė, visus be kaltės nuteistus asmenis išlaisvinti per dvi dienas“, taip pat rengiama informacinė kampanija dėl naujos Konstitucijos. Jos tikslas, pasak S. Cichanouskajos, būtų „viešai aptarti ir parengti kartu su baltarusiais tikrosios Konstitucijos projektą“, kuris būtų parengtas vadovaujant jos atstovui Anatoliui Liabedzkai ir pakeistų „tą, kurį slapta nuo tautos rašo režimas“.

Kartu ji informavo, kad valstybinės įmonės ruošiasi masiniams streikams, dauguma jų dirba tabako pramonės įmonėse ir „srityse, kuriose visuomet buvo aukštas korupcijos lygis“. 

S. Cichanouskaja informavo, kad antradienį Vilniuje vykusiame susitikime su Charles'u Micheliu (Šarliu Mišeliu) ji perdavė Europos Vadovų Tarybos pirmininkui „pasiūlymą dėl Baltarusijos dalyvavimo Vakarų partnerystės programoje formato“, kaip atsaką į A. Lukašenkos pareiškimą, jog šalis palieka programą.

Ji teigė paprašiusi Ch. Michelio ES „uždaryti oligarchams ir įmonėms-režimo piniginėms paliktas landas apeiti sankcijas“.

S. Cichanouskaja teigė antradienį su Jungtinių Valstijų Valstybės departamento atstovu George'u Kentu (Džordžiu Kentu) aptarusi JAV galimybes taikyti personalines sankcijas įvairiose srityse, pavyzdžiui, propagandinės valstybinės žiniasklaidos atstovams. Ji teigė netrukus planuojanti vizitą į JAV, kur su šalies valdžios atstovais aptarsianti galimybes siekti politinių kalinių paleidimo ir reabilitavimo, taip pat naujų prezidento  rinkimų dar šiemet.

Tuo metu su Kanados užsienio reikalų ministru Marcu Garneau opozicijos lyderė tvirtino aptarusi tyrimą dėl Minske prievarta nutupdyto keleivinio lėktuvo, kai buvo sulaikytas tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pirmadienį akreditavo S. Cichanouskajos vadovaujamą Baltarusių demokratinę atstovybę.

Oficialusis Minskas netrukus pranešė iki minimumo mažinantis Lietuvos diplomatinę atstovybę Baltarusijoje.

S. Cichanouskaja pernai rugpjūtį su autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka konkuravo prezidento rinkimuose, o po jų, režimui paskelbus apie A. Lukašenkos pergalę, pasitraukė į Lietuvą. Baltarusių opozicija ir Vakarų šalys nepripažįsta A. Lukašenkos teisėtai išrinktu prezidentu.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su keliolika kartų išaugusiais nelegalių migrantų srautais Baltarusijos pasienyje, šiemet jau sulaikyta per 1,4 tūkst. užsieniečių, daugiausiai – iš Artimųjų Rytų, Afrikos valstybių. Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai – organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka prieš Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Kodėl ta virėja iš Baltarusijos taip smarkiai draskosi? Nes nori užgrobti baltarusių turtus. "ES sankcijos dėl kalio trąšų būtų vertinga dovana Rusijai. Ši ypač suinteresuota rasti variantus su „Belaruskalij“ sau naudingomis sąlygomis. Vienas iš galimų variantų, kad Baltarusijos „Belaruskalij“, kuris valdo 21 proc. pasaulinės kalio trąšų rinkos, būtų suporuotas su Rusijos „Uralkalij“. Jų bendra pasaulinės kalio trąšų rinkos dalis siektų apie 40 proc. Jos rinkoje galėtų diktuoti sąlygas. Galimas ir toks variantas, kad „Uralkalij“ su didžiuliais Rusijos interesais prarytų Baltarusijos kalio trąšų gamyklą. Ir jei Baltarusija atsidurtų šalies patriotų rankose, gali būti, kad jiems ir valdyti nieko nebeliks, nes vertingiausias turtas bus nusėdęs Rusijos oligarchų kišenėse." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

Cha cha cha

Cha cha cha portretas
Kremliaus šunauja demonstruoja savo protinį neįgalumą.

Laikas teisti .......teroritę. ...izoliuoti nuo visomenės. .

Laikas teisti .......teroritę. ...izoliuoti nuo visomenės. . portretas
Šito gyvulio dėka kenčia visa Lietuva ir Baltarusijos žmonės........kuo greičiau teisti ir vyti lauk.....
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių