Quantcast

S. Cichanouskaja reikalauja leisti susipažinti su Baltarusijoje iškeltos bylos medžiaga

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja penktadienį pareikalavo, kad jai būtų leista susipažinti su jai iškeltos baudžiamosios bylos, kurią Minsko teismas ketina nagrinėti už akių, medžiaga.

Kaip pranešama, S. Cichanouskaja už akių bus teisiama sausio 17 dieną.

40-metei gresia daugybė kaltinimų, įskaitant kaltinimus valstybės išdavyste, sąmokslu užgrobti valdžią antikonstituciniu būdu ir ekstremistinės organizacijos kūrimu bei vadovavimu jai.

„Neseniai Aukščiausiasis „teismas“ paskelbė, kad ketina nagrinėti man iškeltą baudžiamąją bylą man nedalyvaujant. Jau sakiau, ką manau apie šiuos „teismus už akių“. Tai yra pagrindinių žmogaus teisių ir laisvių pažeidimas. Todėl neleisiu, kad toks „teismas“ prieš mane vyktų ir nesulauktų dėmesio“, – sakoma platformoje „Telegram“ paskelbtame S. Cichanouskajos pareiškime.

„Aš ir mano komandos teisininkai neketiname užmerkti akių prieš neteisėtumą ir režimo tarptautinių sutarčių nepaisymą. Kaip ir visi kaltinamieji, turiu teisę žinoti, kuo esu kaltinama, gauti dokumentų kopijas, dalyvauti procese ir turėti advokatą“, – sakė ji.

S. Cichanouskaja nurodė, kad šią savaitę kreipėsi į Minsko miesto teismą ir informavo, kad ketina pasinaudoti savo teise į advokatą. Taip pat ji sakė pranešusi Minsko ir Baltarusijos respublikinei advokatų kolegijoms norinti susisiekti su jai paskirtu gynėju ir susitarti dėl pozicijos.

„Puikiai suprantu, kur tai veda. Vadinamasis gynėjas niekuo nepadės, o vadinamasis teisėjas ištrauks popieriaus lapą su nuosprendžiu, kuris sutaps su prokuroro reikalavimais“, – tęsė ji.

„Tačiau neapsiribosiu viešais pareiškimais apie mano teisių pažeidimus. Juk ateityje įrodymai bus ne politiniai pareiškimai, o konkretūs dokumentai, liudijantys, kaip ir kas Baltarusijoje pažeidė žmonių teises. Visus neteisėtus veiksmus apskųsiu iki pat tarptautinių žmogaus teisių apsaugos mechanizmų“, – sakė opozicijos lyderė.

Minske pirmadienį prasidėjo penkių buvusio didžiausio Baltarusijos nepriklausomo naujienų portalo Tut.by darbuotojų, kuriems pateikti keli kaltinimai, įskaitant mokesčių vengimą ir „nesantaikos kurstymą“, teismas, o praėjusią savaitę – žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ įkūrėjo ir vieno iš praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų Alesio Bialiackio bei kelių jo bendražygių teismas.

2020 metų rugpjūtį Baltarusijoje paskelbus, kad rinkimus vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

S. Cichanouskaja, tuo metu buvusi politikos naujokė, rinkimuose susigrūmė su A. Lukašenka, užsiregistravusi kandidate vietoje savo vyro.

Dabar ji Baltarusijos opozicijai vadovauja iš Lietuvos, o jos vyras Siarhejus Cichanouskis atlieka 18 metų įkalinimo bausmę. Kaltinimus jam jo šalininkai vadina politiškai motyvuotais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė dešimtis tūkstančių žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

„Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1 400 politinių kalinių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Važiuok i Minską ir ten susipažinsi. Žodino kalėjime tau atras vietos.

ji

ji   portretas
pati save matyt issirinko i 'prezidentes' ?

Advokatas

Advokatas portretas
Kiek suprantu kaltinimai pilnai pagrysti.
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių