Quantcast

S. Cichanouskaja prašo ESBO padėti jai ir kitiems lyderiams saugiai sugrįžti į Baltarusiją

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja per pirmadienį surengtą vaizdo konferenciją su Europos Sąjungos ambasadoriais Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijoje (ESBO) aptarė baltarusių opozicionierių grįžimo į tėvynę klausimus.

„Per susitikimą buvo aptartas ir (Kremliaus kritiko Aleksejaus) Navalno grįžimas į Rusiją. Sviatlana paragino tarptautines organizacijas padėti organizuoti saugų grįžimą namo jai ir kitiems demokratinių jėgų lyderiams“, – nurodoma antradienį jos „Telegram“ kanale paskelbtame pareiškime.

S. Cichanouskaja pareiškė, kad „norėtų kartu su tarptautine bendruomene rasti būdą saugiai sugrįžti į Baltarusiją“.

„Kadangi man iškeltos dvi baudžiamosios bylos ir paskelbta tarptautinė paieška, turi būti suteiktos ypatingos mano grįžimo garantijos. Navalno situacija rodo, kad tam būtina tarptautinės bendruomenės – visų pirma, ESBO – pagalba“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

Navalno situacija rodo, kad tam būtina tarptautinės bendruomenės – visų pirma, ESBO – pagalba.

Per susitikimą taip pat buvo aptartos galimybės antivyriausybinių protestų krečiamoje Baltarusijoje surengti naujus prezidento rinkimus.

„Tikimės surengti rinkimus per 45 dienas ir mums čia reikia pagalbos“, – pabrėžė buvusi kandidatė į valstybės vadovus.

Pasak jos, ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras (ODIHR) galėtų padėti organizuoti naujus rinkimus, kurie atitiktų tarptautinius standartus ir būtų stebimi užsienio stebėtojų.

S. Cichanouskaja taip pat paragino organizaciją sudaryti sąlygas dialogui dėl Baltarusijos krizės užbaigimo.

„ESBO gali sukurti kontaktinę platformą ir pradėti nuo ekspertų apskritojo stalo, dalyvaujant ES, Baltarusijos demokratinėms jėgoms ir Koordinacinei tarybai, taip pat [Aliaksandro] Lukašenkos režimo atstovams“, – nurodė opozicijos lyderės atstovai.

Baltarusiją jau šeštą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos tvirtina, kad šie rinkimai buvo suklastoti, ir jų nugalėtoja laiko politikos naujokę S. Cichanouskają, kovoje dėl prezidento posto pakeitusią savo įkalintą vyrą.

Opozicijos Koordinacinė taryba buvo įkurta po rinkimų į Lietuvą pasitraukusios S. Cichanouskajos iniciatyva.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komedija

Komedija portretas
ji save laiko Lyderiu:) F.Večiorkai čiulpiantys Lyderis:)

o

o portretas
jau bobele pa kankamai prisilojo tai bus kaip su navalionu eis pas vyra o kas vaikus globos nezinia 1 zodziu padare /paslauga/ demonams tik nepavyko nes patys sau sugriove ir taip neilga gyvenima nes tamsiosios jegos juos subalamutyno tai dabar ir kencia?...

Kauniečiui

Kauniečiui portretas
Kas jos ten laukia išskėstom rankom, o ko - kojom???
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių