Quantcast

Rusijos žiniasklaida: Maskvoje lankosi PAR kariuomenės delegacija

Pietų Afrikos Respublikos sausumos pajėgų vadas atvyko į Maskvą derybų, pirmadienį pranešė rusų naujienų agentūros, praėjus kelioms dienoms po to, kai Vašingtonas apkaltino Pretoriją slapta tiekus ginklus Rusijai.

Generolas leitenantas Lawrence'as Mbatha (Lorensas Mbata) vadovauja delegacijai, kuri su kolegomis iš Rusijos aptaria „klausimus, susijusius su kariniu bendradarbiavimu ir sąveika“, nurodė agentūros, cituodamos Rusijos gynybos ministeriją.

Praėjusį ketvirtadienį Jungtinių Valstijų ambasadorius Pretorijoje Reubenas Brigety (Rubenas Bridžetis) pareiškė, kad JAV mano, jog į Rusijos krovininį laivą, kuris gruodžio mėnesį prisišvartavo Keiptauno karinių jūrų pajėgų bazėje, buvo pakrauti ginklai ir šaudmenys.

PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) sakė, kad šis klausimas nagrinėjamas ir „laikui bėgant galėsime apie tai kalbėti“.

JAV palankiai įvertino pažadus ištirti įtarimus.

Buvo pasiekti susitarimai toliau stiprinti sausumos pajėgų bendradarbiavimą įvairiose srityse.

Pietų Afrika atsisakė pasmerkti karą Ukrainoje, kuris iš esmės izoliavo Maskvą tarptautinėje arenoje.

Šalis – Afrikos galybė, kuri dėl pergalės prieš apartheidą taip pat turi moralinę įtaką – teigia norinti išlikti neutrali.

Tačiau kritikai nurodo keletą pastarojo meto įvykių, liudijančių, kad šalis linksta Kremliaus pusėn.

Penktadienį, kilus skandalui, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas telefonu kalbėjosi su C. Ramaphosa.

Kremliaus teigimu, abu lyderiai susitarė stiprinti abipusiai naudingus ryšius.

PAR prezidentas pirmadienį pareiškė, kad jo šalis nebus įtraukta į tai, ką pavadino pasaulinių galybių varžybomis dėl Ukrainos, nors ir susidūrė su, anot jo, nepaprastu spaudimu pasirinkti pusę.

„Mes nesutinkame, kad mūsų neprisijungimo pozicija yra palankesnė Rusijai nei kitoms šalims. Taip pat nesutinkame, kad ji turėtų pakenkti mūsų santykiams su kitomis šalimis“, – sakė C. Ramaphosa kassavaitiniame prezidento pranešime.

Pretorija pritaria taikiam konflikto sprendimui, teigė jis.

Pirmadienį L. Mbatha „lankėsi [Rusijos] sausumos pajėgų mokymo įstaigoje ir karinio pramoninio komplekso įmonėse“, pranešė agentūros.

„Buvo pasiekti susitarimai toliau stiprinti sausumos pajėgų bendradarbiavimą įvairiose srityse“, – sakė Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

PAR gynybos ministerijos atstovas spaudai nurodė klausimus apie L. Mbatha kelionę į Maskvą užduoti kariškiams.

Pietų Afrikos gynybos pajėgos (SANDF) iš karto neatsakė į prašymą pateikti komentarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių