Quantcast

Rusijos teismas sulaukė pirmo skundo dėl fizinio asmens priskyrimo „užsienio agentams“

Menininkė ir akcijų rengėja Darija Apachončič pareikalavo teismo neteisėtu pripažinti jos įtraukimą į užsienio agentams priskiriamų žiniasklaidos priemonių sąrašą, pranešė tarptautinės teisių gynimo grupės „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas.

„Darija Apachončič pateikė [Sankt] Peterburgo Lenino teismui administracinį ieškinį, reikalaudama neteisėtu pripažinti Rusijos teisingumo ministerijos nurodymą įtraukti ją į sąrašą užsienio žiniasklaidos priemonių, atliekančių užsienio agento funkciją“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė P. Čikovas, remdamasis D. Apachončič atstovaujančiu advokatu Aleksandru Peredruku.

D. Apachončič taip pat reikalauja, kad teismas pripažintų, jog Rusijos teisingumo ministerija elgėsi neteisėtai, nepranešusi apie jos įtraukimą į registrą per tris darbo dienas po atitinkamo savo sprendimo priėmimo, o patį sprendimą – neteisėtu, paaiškino P. Čikovas.

Pasak „Agora“ vadovo, pareiškėja tvirtina, kad „nėra gavusi piniginės ir jokios kitos paramos iš užsienio šaltinių, kad kurtų arba platintų pranešimus ir medžiagą, sukurtus ir/arba išplatintus užsienio žiniasklaidos priemonės, atliekančios užsienio agento funkciją“.

Pareiškėja nurodė, kad toks „kišimasis į jos teises turi politinių motyvų“.

Pasak P. Čikovo, tai pirmas tokio pobūdžio ieškinys Rusijoje.

2020 metų gruodį šalyje buvo priimtas įstatymas, leidžiantis prie užsienio agentų priskirti fizinius asmenis ir juridinio asmens statuso neturinčias visuomenines organizacijas, kurie užsiima politika Rusijoje ir gauna finansavimą iš užsienio.

D. Apachončič buvo viena iš pirmųjų, pagal šį įstatymą įtrauktų į Rusijos teisingumo ministerijos registrą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių