Quantcast

Rusijos prezidentas Putinas planuoja susigrąžinti savo „pilkąjį kardinolą“

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas planuoja grąžinti į Kremlių griežtai kontroliuojamos „valdžios vertikalės“ sistemos kūrėją, nepraėjus nė keturiems mėnesiams po šio veikėjo pasitraukimo iš vyriausybės, antradienį pranešė vienas laikraštis.

Kremliaus politiką palaikantis dienraštis „Izvestija“ citavo šaltinius vyriausybėje, kurie sakė, kad V.Putinas ketina paskirti Vladislavą Surkovą savo patarėju verslo inovacijų ir plėtros reikalams, o šis greitas sugrąžinimas sustiprintų liberalų stovyklą prezidento artimiausioje aplinkoje.

Tokiu atveju 48 metų V.Surkovui būtų patikėta prižiūrėti tą patį sektorių, kuriuo jis rūpinosi dirbdamas premjero pavaduotojo pareigose iki šių metų gegužės, kai jis pralaimėjo kovą dėl įtakos su Kremliaus konservatoriais.

Vyriausybės atstovė atsisakė komentuoti šį pranešimą, o su V.Putino atstovu spaudai kol kas nepavyko susisiekti.

V.Surkovo pasitraukimas iš vyriausybės buvo pergalė Kremliaus vanagams, kurių įtaka nuolat didėjo po V.Putino grįžimo į prezidento postą praeitais metais, kai šalį buvo apėmę didžiausi protestai prieš jo valdymą nuo šio lyderio atėjimą į valdžią 2000 metais.

Į Kremlių grįžęs V.Putinas ėmėsi griežtų veiksmų, kuriuos jo oponentai vadina susidorojimu su bet kokiomis nepaklusnumo apraiškomis, ir kol kas niekaip nedemonstravo ketinantis keisti poziciją savo priešininkų atžvilgiu, stengdamasis užsitikrinti didesnį palaikymą tarp konservatyviosios pakraipos rinkėjų.

V.Surkovas anksčiau turėjo didelę užkulisinę įtaką, užimdamas V.Putino vyriausiojo politinio padėjėjo pareigas. Tačiau šis „pilkasis kardinolas“ atsistatydino 2011 metais, įsiplieskus protestams prieš politinę sistemą, kurią V.Surkovas padėjo sukurti, koncentruojant valdžią prezidento rankose.

Praėjus metams po naujos vyriausybės darbo pradžios, jis atsistatydino kilus ginčui su federaliniais pareigūnais, tiriančiais numanomą lėšų grobstymą, kuriant Skolkovo valstybinį technologinių inovacijų centrą.

V.Putinas dažnai skiria savo patikimus sąjungininkus į svarbius postus, o tokių asmenų sąrašas nėra ilgas. Ėmęs eiti naujas pareigas V.Surkovas tikriausiai vėl įgis įtaką Skolkovo projekte.

Šaltiniai vyriausybėje sakė naujienų agentūrai „Reuters“, kad V.Surkovas atsisakė kelių kitų postų, įskaitant pasiūlymą tapti V.Putino pasiuntiniu Šiaurės Kaukaze, kuriame Rusija mėgina užgniaužti islamistų sukilėlių judėjimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
ar kartais ne su mosadu susibiciuliavo.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių