Quantcast

Rusijos parlamento aukštieji rūmai sudarė pirmą „nepageidaujamų“ NVO sąrašą

  • Teksto dydis:

Rusijos parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba – trečiadienį paragino „nepageidautinomis“ paskelbti 12 užsienio nevyriausybinių organizacijų (NVO), pasinaudodama naujuoju įstatymu, kuris, pasak kritikų, yra susidorojimo su pilietine visuomene dalis.

Tarybos nario Andrejaus Klišo padėjėjas patvirtino, kad į vadinamąjį „patriotinį stop sąrašą“ įtraukta 12 organizacijų, tarp jų JAV įsikūrusios organizacijos „Freedom House“, „National Endowment for Democracy“ bei Pasaulinis ukrainiečių kongresas.

Gegužės mėnesį Rusija priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą, leidžiantį uždrausti užsienio organizacijas, kurios, pasak jos, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui.

Senatorių sudarytas juodasis sąrašas perduotas generaliniam prokurorui, kuris turės nustatyti, kurios iš jame esančių organizacijų gali būti įvardintos kaip „nepageidautinos“.

Septynios iš 12 sąraše minimų organizacijų yra įsikūrusios JAV, trys – Ukrainoje ir dvi – Lenkijoje.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino šalininkai tvirtina, kad naujasis įstatymas, kuriame numatytos iki šešerių metų laisvės atėmimo bausmės su nepageidaujamomis organizacijomis bendradarbiaujantiems rusų aktyvistams, padės užkirsti kelią Vakarų siekiams įžiebti revoliuciją šalyje.

„Šis klausimas yra tiesiogiai susijęs su mūsų konstitucinės sistemos apsauga“, – Tarybos narys Konstantinas Kosačiovas sakė trečiadienį aukštųjų parlamento rūmų posėdyje. Jį citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

'Tiems, kurie finansuoja tas NVO, visai neįdomu, kiek medžių ar gyvūnų jūs išgelbėjote. Juos domina, kiek žmonių pavyks išvesti į gatves nurodytą „X“valandą“, – kalbėjo jis.

Po V.Putino perrinkimo į prezidento postą 2012 metų rinkimuose Rusija padidino spaudimą nevyriausybinėms organizacijoms, priėmė įstatymą, kuris leidžia valdžios pareigūnams uždrausti „užsienio agentų“ finansuojamas grupes.

Į vadinamąjį „užsienio agentų“ sąrašą įtrauktos 77 organizacijos, tarp jų žinoma žmogaus teisių grupė „Memorial“ ir rinkimų stebėjimo įstaiga „Golos“.

Gegužę į „užsienio agentų“ sąrašą įtrauktas vienas garsiausių mokslo fondų „Dynasty“ trečiadienį paskelbė baigiantis savo veiklą.

Jo įkūrėjas telekomunikacijų magnatas Dmitrijus Ziminas pareiškė, kad atsižvelgdamas į organizacijos naują teisinį statusą nutraukia savo finansinę paramą.

Stipendijas į užsienį išvykstantiems ir iš jo atvykstantiems mokslininkams teikusio bei mokslo populiarinimu užsiėmusio fondo uždarymas yra didelis smūgis Rusijos mokslo bendruomenei, sako jo šalininkai.

Filantropinio JAV fondo „MacArthur Foundation“ vadovės Julia Stasch (Džulijos Staš) naujienų agentūrai AFP atsiųstame pareiškime sakoma, kad organizacija labai „nusivylė“ sužinojusi, jog yra įtraukta į Rusijos Federacijos Tarybos sudarytą juodąjį sąrašą, ir šis jos įtraukimas yra organizacijos veiklos Rusijoje neteisingo supratimo rezultatas.

Ši organizacija turi savo biurą Maskvoje ir remia labdaros bei pilietines organizacijas, dirbančias žmogaus teisių ir švietimo srityse.

„MacArthur Foundation“ yra visiškai nepriklausoma organizacija, negaunanti jokio finansavimo iš JAV vyriausybės. Mes nedalyvaujame politinėje veikloje ir jos neremiame, – nurodoma pareiškime. – Tikimės, kad po peržiūros generalinis prokuroras padarys išvadą, jog mūsų veikla visada atitiko Rusijos įstatymus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių