Quantcast

Rusijos parlamentarai pritarė įstatymui dėl šalies interneto izoliavimo

  • Teksto dydis:

Rusijos parlamentarai antradienį per pirmąjį svarstymą pritarė įstatymui, kuriuo galėtų būti nutrauktas šalies interneto duomenų srautas iš serverių užsienyje.

Kritikai sako, kad šis įstatymas yra žingsnis link cenzūros ir, galbūt, izoliuoto tinklo kaip Šiaurės Korėjoje.

Įstatymui po neįprastai audringų debatų Valstybės Dūmoje buvo pritarta 334 balsais. „Prieš“ balsavo 47 žemųjų parlamento rūmų nariai.

Daug deputatų iš mažų partijų kritikavo projektą kaip pernelyg brangų ir akcentavo, kad jį parašė ne ekspertai.

Tačiau iniciatyvos autoriai sako, jog Rusija privalo užtikrinti savo tinklo saugumą JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pernai pristačius naują Amerikos kibernetinio saugumo strategiją.

Naujai politikai pritarta po to, ką JAV pareigūnai vadino Rusijos, Irano, Šiaurės Korėjos ir Kinijos kibernetinių atakų banga, perspėdami, kad nuo šiol į bet kokius būsimus priešiškus įsiveržimus reaguos ir puolimu, ir gynyba.

Pasak įstatymo projekto autorių, juo siekiama sukurti „gynybos mechanizmus ir užtikrinti ilgalaikį stabilų interneto tinklų funkcionavimą Rusijoje“, jei JAV imtųsi kokių nors veiksmų prieš juos kibernetinėje erdvėje.

Įstatymu siūloma įkurti centrą, kuris „užtikrintų ir kontroliuotų interneto duomenų srauto maršruto parinkimą“. Be to, reikalaujama, kad interneto paslaugų teikėjai instaliuotų „technines priemones“, kuriomis būtų galima „atsispirti grėsmėms“.

Įstatymu taip pat pavedama rengti reguliarias „pratybas“ siekiant patikrinti, ar Rusijos internetas gali funkcionuoti izoliuotas.

Atsakinėdami į klausimus įstatymo projekto autoriai negalėjo nurodyti ilgalaikių kaštų, grėsmių, kurias bus galima atremti, ir net to, kaip tai veiktų, bet sakė, kad ekspertų nuomonę būtų galima įtraukti antram svarstymui.

Vienas projekto autorių atmetė bet kokią kritiką ir akcentavo potencialios Vašingtono grėsmės mastą.

„Tai ne vaikų darželis!“ – šaukė Andrejus Lugovojus, vienas pagrindinių įtariamųjų byloje dėl Kremliaus kritiko Aleksandro Litvinenkos nužudymo Didžiojoje Britanijoje 2006 metais.

JAV anksčiau yra išjungusios „visas svetaines Sirijoje“, tvirtino jis.

Kritikai teigia, jog šis įstatymo projektas parodo tęsiamas valdžios pastangas apriboti interneto laisves nepaisant didžiulių viešų ir privačių kaštų.

„Tai labai rimta“, – sakė Andrejus Soldatovas, vienas knygos apie interneto stebėjimą Rusijoje autorių.

„Tai kelias link Rusijos izoliavimo... nuo interneto“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kam jiems internetas uzteks ir vodkes
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių