Quantcast

Rusijos Konstitucinis Teismas pritarė V. Putino reformų planui

Rusijos Konstitucinis Teismas pirmadienį patvirtino prezidento Vladimiro Putino pasiūlytas šalies pagrindinio įstatymo pataisas ir suteikė jam galimybę dirbti dar dvi kadencijas valstybės vadovo poste.

 

Konstitucinis teismas šią nutartį paskelbė savo tinklalapyje ir pasiuntė konstitucijos pataisų paketą V. Putinui, įgyjančiam galimybę likti valdžioje iki 2036 metų.

Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas; jis įsigalioja nuo oficialaus paskelbimo ir neturi būti patvirtintas kokių nors kitų valdžios organų arba pareigūnų, sakoma pranešime.

Konstitucinis Teismas itin sparčiai priėmė sprendimą dėl galutinio pataisų paketo, kurį V. Putinas pasirašė šeštadienį. Teisėjai šiuos pakeitimus galėjo svarstyti savaitę.

67 metų V. Putinas praeitą savaitę palaikė pirmosios į kosmosą pakilusios moters – Valentinos Tereškovos – pasiūlymą, kad į reformų paketą būtų įtrauktas pakeitimas, atveriantis jam duris sugrįžti į Kremlių po 2024 metų.

Pagal dabartinę konstituciją, V. Putinas nebegalėtų siekti naujos kadencijos prezidento poste, nes nuo 2012 metų jau dukart buvo išrinktas Kremliaus vadovu.

Nauja konstitucija leidžia iš naujo nustatyti kadencijų skaitliuką.

Praeitą savaitę pataisų paketui sklandžiai pritarė parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba – ir regionų parlamentai.

Rusijos lyderis šiuos konstitucijos pakeitimus pasiūlė sausį, bet iki praeitos savaitės neigė siekiantis sudaryti sąlygas savo valdymui pratęsti.

Prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad V. Putinas persigalvojo atsižvelgdamas į pasaulyje įsigalėjusį nestabilumą.

Pataisos taip pat įtvirtinta nuostatas, draudžiančias tos pačios lyties asmenų santuokas, ir įpareigoja saugoti „istorinę tiesą“ apie Rusijos vaidmenį per Antrąjį pasaulinį karą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R.

R. portretas
Asmenybės kulto kvapas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių