Quantcast

Rusijos ir Baltarusijos prezidentai aptaria gilesnės integracijos perspektyvas

Rusijos ir Baltarusijos prezidentai penktadienį derasi dėl glaudesnių abiejų kaimynių ir sąjungininkių ryšių.

Sankt Peterburge vykstantis Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Baltarusijos lyderio Aleksandro Lukašenkos susitikimas yra jau antras per šį mėnesį.

Po ankstesnio derybų rato abu lyderiai iš karto nepaskelbė apie jokius pasiektus sandorius, tačiau pareigūnai teigė, kad artėjama prie susitarimo dėl gilesnės integracijos.

Derybos išprovokavo opozicijos protestus Baltarusijoje, kur daugelis baiminasi, jog glaudesni ryšiai su Rusija gali susilpninti Baltarusijos nepriklausomybę, atgautą suirus Sovietų Sąjungai.

V. Putinas, kuris šio mėnesio pabaigoje minės savo valdymo dvidešimtmetį, vengia aiškiai kalbėti apie savo politinę ateitį po dabartinės, 2024 metais pasibaigsiančios kadencijos.

Ketvirtadienį jis tiesiai neatsakė į klausimą, ar potencialiai galėtų pratęsti savo valdymą pereidamas į naują postą ir tapdamas Rusijos ir Baltarusijos „Sąjunginės valstybės“ vadovu.

Maskva ir Minskas 1997 metais pasirašė susitarimą dėl „Sąjunginės valstybės“ sukūrimo, numatantį glaudžius politinius, ekonominius ir karinius ryšius, tačiau vienos valstybės nesuformavo.

Ilgiau nei ketvirtį amžiaus Baltarusiją geležiniu kumščiu valdantis A. Lukašenka grindžia savo šalies sovietinio modelio ekonomiką pigia Rusijos energija ir paskolomis.

Kremlius neseniai ėmė stipriau spausti Baltarusiją, didindamas energijos kainas ir mažindamas subsidijas. Rusijos pareigūnai sako, kad Minskas turėtų pritarti glaudesnei ekonominei integracijai, jei nori mažesnių energijos šaltinių kainų.

Tikriausiai bandydamas laimėti nuolaidų A. Lukašenka penktadienį akcentavo Baltarusijos, kaip Rusijos karinės sąjungininkės ir saugumo partnerės, vaidmenį. Šį argumentą jis ne kartą naudojo ir praeityje, siekdamas didesnių Maskvos subsidijų.

„Mes sukūrėme bendrą gynybos erdvę, o mūsų saugumo agentūros dirbo palaikydamos glaudžius kontaktus“, – prasidedant deryboms V. Putinui pasakė A. Lukašenka.

Tačiau Rusijos prezidentas užsiminė, kad tokia taktika neveiks. Jis argumentavo, kad Baltarusija negalės naftos ir dujų iš Rusijos pirkti Rusijos vidaus kainomis, jei nesutiks glaudžiai koordinuoti ekonominės bei finansinės politikos ir kurti tarpvalstybinių struktūrų.

„Tai didžiulis darbas ir jį galima padaryti tik jei bus abiejų šalių politinė valia“, – ketvirtadienį per savo tradicinę metų pabaigos spaudos konferenciją sakė V. Putinas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Rusija privalo tapti IMPERIJA. kitaip bus sunaikinta

Viktor

Viktor portretas
Ne, Baltarusijos patizanai vokiečius naikino, nepasidavė, todėl visi išeisime į mišką kovoti už laisvą Baltarusiją.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių