Quantcast

Rusijos buvęs „pilkasis kardinolas“ neigia grįžtantis į Kremlių

  • Teksto dydis:

Rusijos griežtos kontrolės politinės sistemos architektas antradienį paneigė gandus, esą jis priėmęs pasiūlymą grįžti į Kremlių, nors šis sugrąžinimas sustiprintų liberalų stovyklą artimiausioje prezidento Vladimiro Putino aplinkoje.

Kremliaus politiką palaikantis dienraštis „Izvestija“ citavo šaltinius vyriausybėje, esą V.Putinas ketina paskirti 48-erių Vladislavą Surkovą savo patarėju verslo inovacijų ir plėtros reikalams.

V.Surkovas, vadintas „pilkuoju kardinolu“ dėl didelės užkulisinės įtakos, kurią jis turėjo būdamas V.Putino vyriausiasis politinis padėjėjas, iš šių pareigų atsistatydinęs 2011 metų pabaigoje, iki 2013-ųjų gegužės buvo vyriausybės ministro pirmininko pavaduotojas. Jo pasitraukimas buvo laikomas konservatyviųjų jėgų pergale.

Pasak laikraščio "Izvestia", dabar V.Surkovas sutiko užimti V.Putino patarėjo pareigas, atmetęs pasiūlymus dirbti Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, Šiaurės Kaukaze, Skolkovo aukštųjų technologijų centre ir nanotechnologijų kompanijoje "Rusnano".

Su žiniasklaida V.Surkovas bendradarbiauja retai, tačiau Aleksejus Česnakovas, anksčiau taip pat dirbęs Kremliaus administracijoje, sakė, jog iš savo draugo gavo žinutę, kurioje jis neigia laikraštyje pasirodžiusį pranešimą.

"Aš niekada nekalbėjau apie patarėjo inovacijų klausimais, pasiuntinio Šiaurės Kaukaze ar Tolimųjų rytų ministro, ar "Rusnano- Skolkovo" vadovo postus", - sakė A.Česnakovas, cituodamas žinutę, kurią gavo iš V.Surkovo tinklu "Twitter".

Vyriausybės atstovė atsisakė kalbėtis šiuo klausimu, o su V.Putino spaudos sekretoriumi "Reuters" susisiekti nepavyko.

V.Putinas dažnai iš posto į postą kilnoja pareigūnus, kuriais pasitiki, todėl V.Surkovo sugrįžimas į Kremlių nebūtų netikėtas, kadangi prezidento aplinkoje yra ribotas intelektualų, iš kurių galima rinktis, kiekis, o jis yra linkęs aplink save išsaugoti jėgų pusiausvyrą.

"Izvestia" galėjo paskleisti liberalų stovyklos mintį sugrąžinti V.Surkovą, kovojant už įtaką su Kremliaus jėgos šalininkais, kuriems patinka status quo ir kurie priešinasi liberalų raginimams greičiau vykdyti politinę ir ekonominę reformą.

Po V.Putino sugrįžimo į prezidento postą praėjusiais metais konservatorių įtaka ėmė silpti ir jie pradėjo, pasak jų oponentų, susidorojimą su disidentais po didžiausių protestų nuo 2000-ųjų, kai pirmą kartą atėjo į valdžią.

A.Surkovas pasitraukė  iš Kremliaus 2011 metais, įsiplieskus protestams prieš politinę sistemą, kurią jis padėjo sukurti, koncentruodamas valdžią prezidento rankose.

Jis atsistatydino ir iš premjero pavaduotojo pareigų, kilus ginčui su federaliniais pareigūnais, tiriančiais numanomą lėšų grobstymą, kuriant Skolkovo valstybinį technologinių inovacijų centrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
matosi kad neeilinis gudrocius ir ko gero zydas...

ciceronas

ciceronas portretas
tupi zurnalistai , ar zinote koki asmeni vadina pilkuoju kardinolu , ir is kur sis posakis kiles
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių